Далавери и шуробаджанащина в дърводобива за хиляди левове

Далавери и шуробаджанащина в дърводобива за хиляди левове
Нова телевизия
A A+ A++ A

Шуробаджанащина и схеми в дърводобива за хиляди левове. Какви хора заемат висши държавни постове при смяна на властта, пък била тя и при временен кабинет?

На фокус сега е постъпилият преди броени дни нов директор на Изпълнителната агенция по горите инженер Григор Гогов. Фирми за дърводобив от Търговище от години засипват агроминистерството със сигнали срещу Гогов за схеми с приближени фирми и укриване на дървесина.

Запознайте се с Милчо. Той е един от многото бизнесмени, търгуващи с дървесина у нас. Държавна дървесина от държавните гори. Продавана от държавата на частни фирми. В Попово го водят като управител на фирма за фурнири. На името на Милчо обаче поповското горско стопанство е продавало дървесина без търг, ощетявайки държавата с хиляди левове. Така поне пише в куп сигнали на местни дърводобивни компании до земеделското министерство. Сигнали, по които повече от година, властта мълчи.

Екип на NOVA обаче реши да провери какво стои зад тези сигнали - засегнати интереси на конкуренти или реална корупционна схема с подставено лице?

„Няколко са така наречените наши фирми – едната фирма е на сина на бившия директор, тя е с открита процедура по несъстоятелност”, разказва Цветан Цонев, управител на фирма за дърводобив. Той потвърждава, че Милчо е свързващото звено между държавното горско и частните фирми.

„Едни фирми могат да купуват без търг на цени по ценоразпис, които са минималните задължителни, и когато такива количества дървесина излязат на публична продан, пазарът показва, и конкуренцията показва, че цените на същите количества могат да бъдат до 40 процента по-високи”, обяснява Цонев.

Случаите с търг обаче, по думите му, са изключително малко.

„Ако тази дървесина е предлагана, не е закупена на търг или други частно специализирани случаи, но никъде не е предвидено по този начин да се реализират значителни търговски количества дървесина”, обяснява Цветан Цонев.

Според сигналите, схемата изглежда така:

През 2016 г. Григор Гогов - досега шеф на горското в Попово, а от броени дни - повишен от служебния кабинет до шеф на Изпълнителната агенция по горите, е продавал без търг дървесина на фирмата на Милчо, който иначе е обикновен работник на частните бази за дърва на сина на Гогов в Попово. И всъщност продадената от бащата дървесина чрез фирмата на Милчо влиза в базите на сина. Работникът Милчо не действа сам, а е дал пълномощни не на кого да е, а на съпругата на директора Гогов -  Наташа, и на сина му Георги.

Питаме се не е ли това все едно директорът да продава държавната дървесина на самия себе си?

Наше подставено лице засне със скрита камера разговор между така важния в схемата Милчо и негов съгражданин. И работникът признава, че документите на уж неговата фирма не са у него, а у Георги и Наташа – синът и съпругата на директора Гогов.

Източник: Нова телевизия

#далавери #дърводобив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници