Хората са склонни към насилие, ако някой им заповяда

Хората са склонни към насилие, ако някой им заповяда
pixabay.com
A A+ A++ A

Учени от полския Университет за социални и хуманитарни науки (SWPS) повториха страшния експеримент на Стенли Милграм от 1961 година, информира Нова телевизия.

Преди повече от половин век Милграм установи, че 65 процента от общо 40 доброволци са склонни да наранят непознат човек, ако някой умишлено ги убеждава и кара да го направят.

"За първи път подобен експеримент се прави в Източна Европа, а резултатите са дори още по-страшни" - заявява полският психолог Томас Грзиб. Той и екип негови колеги експериментирали с 80 доброволци между 18 и 69 години.

Както при теста на Милграм, всеки от тях е трябвало да седне пред табло с 10 бутона. При натискането на даден бутон, машината "пуска" електричество с определен волтаж на непознат човек в съседна стая. На непознатия се задават въпроси и при неправилен отговор доброволецът трябва да го "накаже" с електрошоков удар.

Реално непознатият е нает предварително актьор, а "наказанието" е фалшиво, тъй като машината не пуска електричество. Доброволците обаче подават команди с електрошок със съзнанието, че действително нараняват непознатия. При всеки следващ неправилен отговор на поредицата въпроси силата на електричеството е по-голяма.

В своя експеримент полските психолози установили, че 90 на сто от доброволците са склонни да "накажат" непознатия при неправилен отговор с електрошок, когато някой им заповяда или убеди да го направят.

#наказание #заповед

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай