Металурзите в Кърджали подновяват протеста

Металурзите в Кърджали подновяват протеста
От КНСБ обявиха категорично намерението си да блокират възлово кръстовище в центъра на Кърджали. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Металурзите от Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали са на предела на търпението си и взеха решение да преустановят поддържането на непрекъсваемите производствени процеси.

Те се обединиха около това решение, след като на 20 юни изтече крайният срок за намирането на окончателния „спасителен пояс“ както за съдбата на предприятието, така и за изплащането на дължимите им заплати, предаде БГНЕС.

От КНСБ обявиха категорично намерението си да блокират възлово кръстовище в центъра на града. Заводската структура на КТ „Подкрепа“ заседава в момента и обсъжда дали да вземе участие в протестната акция.

Нагласите обаче са повече към разграничаване от „атрактивните изпълнения на колегите от КНСБ“, заявиха синдикални членове.

„Няма никакъв смисъл, повече от ясно е, че оставаме на улицата и изходът за нас е през граничните пунктове. Работниците са в пълно отчаяние и напускат всеки ден, а в понеделник сигурно в ОЦК ще бъде абсолютно пусто. Много хора вече заминаха да търсят хляб в Гърция, Норвегия, Швеция“, каза Николай Николов - енергетик и един от работниците, които стриктно продължават да поддържат пещите, макар и да не получава пари за това.

„Този безплатен труд обаче спира, отказваме се вече и градът, и язовир „Студен кладенец“ се изправят пред опасността от екологична катастрофа“, посочи той.

Николов разкри, че хората са в тревога поради слуха, че и полският кандидат-инвеститор „Силезия“ АД се е отказал от намерението си да наеме завода и да рестартира цинковото производство.

„Икономическият министър Делян Добрев днес трябваше да каже докъде са стигнали преговорите на собственика Валентин Захариев с полския кандидат или да съобщи някакво конкретно решение. Продължаваме да чакаме известие от него до края на работния ден. Именно заради липсата на каквито и да били данни от хода на преговорите взехме решението за блокадите“, посочи вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Той уточни, че ще бъде утре в Кърджали за първата протестна акция. Банките кредитори вече описват имуществата на ОЦК, очевидно нещата отиват към закриване на предприятието, допълни Никифоров.

Първа инвестиционна банка (ПИБ) вече е обявила със съобщение на пропуска на ОЦК, че ще конфискува новото оборудване за Цинковия завод, което е на склад в „Кремиковци“.

„Работодатели като Валентин Захариев са за затвора. А поляците от „Силезия“ АД никога не са предявявали сериозен интерес и инвестиционни намерения. Те дори и не стъпиха в завода за оглед, макар и всеки ден да бяха очаквани там от работниците“, коментира председателят на Федерация „Металургия“ при КТ „Подкрепа“ Людмил Павлов.

Според него най-добрият вариант за спасяването на завода е процедурата за несъстоятелност, работниците да отидат на трудовата борса, за да получават обезщетения.

„Който и да се реши да купи ОЦК, ще трябва да вложи веднага 50-60 милиона лева за рестарта на производството и освен това да се справи с дълговете на комбината от над 350 милиона, едва ли ще се намери такъв инвеститор“, допълни Павлов.

По-рано в сряда от пресцентъра на КНСБ съобщиха, че „поради неяснота за резултатите от преговорите между банките кредитори и собственика, водени с посредничеството на представители на МИЕТ, за бъдещето на ОЦК в Кърджали и съдбата на близо 500 металурзи утре от 9 ч. работниците и служителите ще проведат протестна акция на кръстовището на бул. „България“ и ул. „Булаир“ – възлово кръстовище, блокиращо пътя за Хасково. Протестът ще се проведе и на следващия ден на същото място“.

#ОЦК #Кърджали #металурзи #КНСБ #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »