Монти вече се репчи на Меркози

Монти вече се репчи на Меркози
Новият италиански премиер Марио Монти (вляво) с шефа на ЕК Барозу в Брюксел. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Новоизбраният италиански премиер Марио Монти вече отправи упреци към френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел, отхвърляйки идеята им за „Европа на две скорости", т.е. по-тясни интеграция в 17-те страни от еврозоната от общо 27 страни в целия ЕС.

"Между еврозоната и останалата част от ЕС не трябва да се правят много ясни и дълбоки разделения, защото има общи интереси, които са по-важни", подчерта Монти в Брюксел след среща с председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Дурау Барозу, цитиран от АФП и БГНЕС.

Изявлението му идва малко преди срещата му в четвъртък в Страсбург със Саркози и Меркел и в момент, когато заради кризата Франция и Германия решиха да ускорят маневрите за засилване на колективния си пилотаж на икономическите политики на страните от еврозоната.

На същата тема бившият еврокомисар засегна и тенденцията на Париж и Берлин да управляват от месеци насам в дует европейските дела и по-конкретно кризата в еврозоната, пренебрегвайки европейските институции начело с ЕК.

„Моята визия за Европа съвпада с традиционната визия на Италия, а именно, че Европа е основана на колективния принцип, Парламент, Комисия, Европейски съд, които трябва да се намират в центъра на колективен ред", подчерта Марио Монти, присъединявайки се към мнението на изпълнителния орган на ЕС по този въпрос.

"Приех с удоволствие отправената ми покана да се срещна вдругиден (четвъртък) в Страсбург с президента Саркози и канцлерката Меркел, но моята трайна цел в такива срещи е да хвърлям мост към предимствата на общностния подход", добави италианският премиер.

#Марио Монти #Италия #Франция #Германия #ЕС #Европейски съюз #еврозоната #Ангела Меркел #Никола Саркози #министър-председател на Италия #Президент на Франция #Канцлер на Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници