Католическата църква в България със становище за преместването на сирийците от Белене

Католическата църква в България със становище за преместването на сирийците от Белене
Източник: Webcafe
A A+ A++ A

Католическата църква в България изразява своето огорчение от събитията в Белене, които доведоха до преместването на семейството сирийци, приютено от местния свещеник, предаде Дарик.

„Представителите на католическата общност в България ще продължаваме своите действия в подкрепа на изпадналите в нужда“. Това се посочва в становище на епископ Христо Пройков, председател на Епископската конференция на Католическата църква в България по повод настаняването на семейство Албакри в град Белене.

Миналата седмица католическият свещеник отец Паоло Кортези прие със съдействието на Държавната агенция за бежанците семейство сирийци в Белене. Срещу него започна безпрецедентна кампания и след протести на малка група хора и отказа на кмета да регистрира чужденците бежанците взеха решение да напуснат града.

Във връзка със създалата се ситуация около настаняването на сирийското семейство в Белене, считаме, че се изкривяват фактите и с това се провокира езикът на омразата. Семейство Албакри е дошло в България законно, има получен статут, което означава, че членовете му имат всички права, като на българските граждани, без правото да гласуват и да участват в армията.

Сред правата им е и това - по свой избор да определят в кое населено място да се установят и да положат основите на своя нов живот, с честен труд и в мир със съседите си, се посочва още в позицията. 

„В Евангелието Исус казва: "Доколкото сте сторили това на един от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили" (Срв. Мат.25:40). В светлината на тези думи представителите на католическата общност в България считаме, че всеки човек, независимо от своята расова, национална, етническа и религиозна принадлежност има право на достоен живот, в която и страна да се установи да живее, особено когато по законен път е получил нужните документи за това“, се посочва още в позицията на Католическата църква в България.

 

#Паоло Кортези #Исус #България #Христо Пройков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници