Стабилен ръст от 2,8% в индустриалното производство в Германия за началото на годината

Стабилен ръст от 2,8% в индустриалното производство в Германия за началото на годината
Източник: Brokers
A A+ A++ A

Индустриалното производство на Германия отбеляза добър отскок през януари, заличавайки големия спад, който беше регистриран в края на миналата година, показват данни на немската статистика Destatis, предаде БНР.

Индустриалното производство нарасна в началото на годината с 2,8% на месечна база при очаквания за малко по-скромен подем с около 2,5%, след като през декември беше отчетен спад от 2,4 на сто (възходяща ревизия от предишна оценка за понижение с цели 3 на сто).

Подемът се дължи на силен ръст с 3,7% на промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството), като това представлява най-солидно повишение от август 2016 година. В същото време обаче строителството се сви с 1,3%, а енергийното производство се понижи с 0,7 на сто. Производството на капиталови стоки (на средства за производство) нарасна с цели 6,1%, а производството на потребителски стоки – с 2,3 на сто.

На годишна база индустриалното производство на Германия остана през януари на нивото от предходния месец, когато то се понижи с 0,1% (възходяща ревизия от първоначална оценка на Destatis за спад с 0,7%). Коментирайки данните, икономическото министерство на Германия посочи, че индустриалното производство бележи добър старт на новата година, добавяйки че нарастването през януари е с по-добро темпо от осредненото представяне на сектора през последното тримесечие на 2016 година.

Неотдавнашната серия проучвания също сигнализират за продължаващо позитивно развитие на бизнес климата, което означава, че германската индустрия вероятно ще продължава да набира скорост в бъдеще, отбеляза Министерството на икономиката. Трябва обаче да се има предвид, че ден по-рано Destatis отчете доста здрав спад с цели 7,2% на индустриалните поръчки през януари (най-солиден техен спад от януари 2009-а година), което не е добър сигнал за състоянието на този важен за немската икономика сектор в началото на настоящата година.

#Германия #януари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници