Изпълнили сме всички препоръки на ЕК, твърди Диана Ковачева

Изпълнили сме всички препоръки на ЕК, твърди Диана Ковачева
Цветан Цветанов и Диана Ковачева се срещнаха с генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей по повод предстоящия 5-годишен мониторингов доклад. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия по отношение на предстоящия избор на Висш съдебен съвет, обяви министърът на правосъдието Диана Ковачева.

„Смятам, че няма неразбиране между България и Европейската комисия. България изпълни всички препоръки по отношение на предстоящия избор на ВСС, които са посочени в доклада. Няма препоръка за пряк избор в докладите на ЕК, има препоръки за публични процедури“, заяви Диана Ковачева пред БНР.

Правосъдният министър е на посещение в Брюксел, където заедно с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов разговаряха за предстоящия мониторингов доклад с генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей.

Катрин Дей неколкократно изрази настояването на Европейската комисия България да въведе пряк избор на членове на ВСС още през 2012 г., докато Диана Ковачева твърди, че промените ще влязат в сила през 2017 г., точно както наствоявали от Брюксел.

„Няма причина докладът да е негативен, защото ще отразява 5-те години напредък на страната ни“, смята Диана Ковачева.

По думите й докладът е добра база за разговори как да продължи партньорството между България и ЕК, а и с останалите страни от ЕС.

„Съобразили сме се с всички препоръки, които са били във всички доклади, излизали досега“, подчерта от своя страна вътрешният министър Цветан Цветанов.

Според него, когато България се е присъединявала към ЕС, реално не е била готова, за да бъде приета без подобни клаузи за мониторинг на дейността на правоохранителната и съдебната система.

#Диана Ковачева #Европейска комисия #Брюксел #ВСС #ЕК #Катрин Дей #Цветан Цветанов #мониторингов доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници