Норвегия вдигна трудовите ограничения за българи

Норвегия вдигна трудовите ограничения за българи
В същото време обаче редица страни от ЕС продължават да ограничават работниците от двете най-нови държави членки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Норвегия премахна специалните правила за работници мигранти от България и Румъния, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика, цитирайки решение на норвежкия Държавен съвет.

Досега работниците от България и Румъния бяха обект на специални преходни разпоредби от 2007 г., като максималният им срок беше пет години.

Считано от 18 юни 2012 г., правата на българите и румънците, работещи в Норвегия, ще бъдат същите като тези на останалите граждани от Европейския съюз.

Занапред те не трябва да кандидатстват за разрешение за пребиваване, като е достатъчно само да се регистрират в страната, предаде „Дневник“.

Норвегия не е член на ЕС, но е в общия пазар на ЕС като участваща страна в Европейското икономическо пространство и Европейската асоциация за свободна търговия. Страната е и част от Шенгенското пространство.

По-рано през годината Исландия също отвори трудовия си пазар за българи и румънци.

В същото време обаче редица страни от ЕС продължават да ограничават работниците от двете най-нови държави членки.

Това се случва, въпреки че в началото на ноември 2011 г. Еврокомисията публикува изследване, според което няма данни мобилните граждани в рамките на ЕС да се възползват прекомерно от социалните помощи.

Напротив, наемането на българи и румънци се е отразило положително на развитието на европейската икономика.

Австрия, Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Малта, Холандия и Великобритания са деветте държави, които ще отворят изцяло трудовите си пазари едва на 1 януари 2014 г.

От тях за работа в Люксембург към българите и румънците има облекчен режим за определени финансови сектори, докато Германия улесни имиграцията на квалифицирани кадри.

#Норвегия #България #Румъния #Шенген #ЕС #работници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници