Ръст при акциите на европейските пазари на фона на обещания от Тръмп план за данъчните реформи

Ръст при акциите на европейските пазари на фона на обещания от Тръмп план за данъчните реформи
Източник: БНР
A A+ A++ A

Европейските фондови пазари отварят на позитивна територия за пета поредна сесия на търговия на фона на подновен инвеститорски оптимизъм, че очакваният в скоро време план за данъчни реформи на новата администрация на Белия дом ще повиши растежа на американската икономика и ще подобри корпоративните печалби, предаде БНР.

Подновеният подем на световните борси е факт, след като миналия четвъртък американският президент Доналд Тръмп обяви, че до две или три седмици ще представи много амбициозен план за данъчни реформи. Това задълбочи солидния ръст на пазара на акции на "Уолстрийт", като в петък и трите основни американски фондови индекси удариха нови исторически върхове.

Азиатските и европейски инвеститори изглеждат успокоени и от двудневната среща на високо ниво между САЩ и Япония, тъй като Тръмп отслаби твърдата си позиция спрямо едни от ключовите азиатски търговски партньори. След срещата си с японския премиер Шинзо Абе той обяви, че САЩ застава зад своя най-голям съюзник Япония 100%", като в същото време избегна да засегне доста "пиперливите" теми, свързани с търговията и ниската японска валута.

Това допринесе за възходящо рали на азиатските фондови пазари към 18-месечени върхове и до позитивен старт на европейските борси за пета поредна сесия на търговия към най-високи нива от края на 2015 година.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,32% към 368,75 пункта, като индексът е на път да приключи днешната търговия в най-високо ниво от декември 2015 година насам. Подкрепа за възходящото движение на пазарите на акции оказва доброто поскъпване на акциите на компаниите от суровинния сектор с около 2,5% благодарение на ръст на цените на фючърсите на медта към най-високо ниво от май 2015 година след информация за проблеми с износа на ценната суровина на фона на стачки в миннодобивния сектор в Чили и забрана на експорта от Индонезия.

Немският фондов индекс DAX се повишава с 0,56%, френският CAC40 – с 0,59%, а британският индекс FTSE100 – с 0,1%.

Позитивната настройка на световните борси продължава да намира подкрепа и от оповестени в петък солидни данни за китайския внос и износ през първия месец на годината.

#Уолстрийт #DAX #Stoxx Europe 600

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници