Експерт: Фрекзитът ще оскъпи рязко обслужването на френския дълг

Експерт: Фрекзитът ще оскъпи рязко обслужването на френския дълг
Източник: Либертас
A A+ A++ A

Президентът на Централна банка на Франция и члена на ЕЦБ - Франсоа Вилерой де Гало предупреди в понеделник, че евентуално излизане на страната от еврозоната (т.нар. "Фрекзит") ще струва повече от 30 млрд. евро годишно, тъй като ще повиши лихвените плащания при обслужване на френския дълг, предаде БНР.

Лихвените дългови плащания от страна на френското правителство са спаднали с 1,5 проценти пункта откакто страната използва еврото, посочи Вилерой де Гало в интервю за радиостанция France Inter.

Връщането на Франция към националната валута не съответства на желанието на френския народ и на международните ангажименти, поети от нашата страна след демократично решение, взето евентуално посредством референдум за бъдещето ни в еврозоната и еврото, отбеляза централният банкер.

Неговите коментари са факт на фона на нарастващите в последно време дебати във Франция относно бъдещето ѝ в еврозоната, тъй като крайно десни и леви популистки кандидати в президентската надпревара, която ще се проведе през април, настояват за връщането към френския франк.

Франсоа Вилерой де Гало настоява, че еврото вдъхва доверие сред потребителите и хора от бизнеса, тъй като запазва своята стойност. Франция се нуждае от структурни реформи, допълни той, за да се даде тласък на икономически растеж с по-бързи темпове, отколкото очакваното нарастване на БВП с 1,3% през 2017-а година.

#еврозоната #Фрекзит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници