Отбелязваме Световния ден на радиото - 13 февруари

Отбелязваме Световния ден на радиото - 13 февруари
Източник: In LIFE
A A+ A++ A

На 13 февруари се отбелязва Световния ден на радиото. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че макар да сме свидетели на революция в начина, по който се намира и споделя информация в днешно време, радиото никога не е било толкова динамично, ангажиращо и важно, предаде Дарик.  

"На път за работа, в нашите домове и офиси, в мирно време, конфликти и извънредни ситуации, радиото остава решаващ източник на информация и знания, обхващащи поколения и култури. То ни вдъхновява с голямото си разнообразие и ни свързва със света. Дава глас на хората навсякъде. Чува публиката и отговаря на нуждите й. Това е сила за човешки права и достойнство", казва още Бокова в специално обръщение по повод тазгодишния ден на радиото.

В съобщението си тя посочва още, че именно тези медии са сред приоритетите в Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. По нейните думи международните власти ще търсят напредък на основните свободи и насърчаване на обществения достъп до информация, които са от съществено значение за укрепване на доброто управление и принципите на правовата държава.

Според генералния директор на ЮНЕСКО в отговор на проблеми като изменението на климата и в борбата с дискриминацията, радиото може да осигури достъпни и в реално време решения за засилване на диалога. Това изисква още ангажименти от страна на всички радиа, които заедно с другите медии и гражданите, трябва да се възползват максимално от своята сила.

Медиите и информационната грамотност никога не са били толкова жизнено важни, както в момента, когато имаме нужда от равенство, диалог и мир, категорична е българката. На Световния ден на радиото ЮНЕСКО призовава всички да подхранват силата на този тип медии, за да се насърчат разговорите за сътрудничество пред предизвикателствата на цялото човечество.

Радиото е най-широко достъпната масмедия, достигаща до най-много хора по цял свят, независимо от образователната им степен, социално-икономически статус, пол и възраст. През 2017 г. мотото на Световния ден на радиото е "Radio is You!". 
Световният ден на радиото за първи път е честван през 2012 г., след декларация на Генералната конференция на ЮНЕСКО. Впоследствие е обявен като Международен ден от Общото събрание на Организацията на обединените нации. През изминалите години денят насочваше вниманието на обществеността върху равенството между половете, участието на младите хора, както към хуманитарните и бедствени райони.

#Ирина Бокова #Радиото #ЮНЕСКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »