Излезе сборник с разкази, посветени на Апостола на свободата

Излезе сборник с разкази, посветени на Апостола на свободата
A A+ A++ A

В „Искам да бъда свободен” Дяконът е представен през призмата на неговото семейство, на османските власти, на общественици като Найден Геров, които не са били съгласни с методите на Левски, на прогресивно настроени турци, на османски фанатик, на набедения за предател поп Кръстьо, както и на човека, който е предал Левски. Показана е и гледната точка на подписалия смъртната присъда на Дякона българин Иванчо Хаджипенчович – един противоречив политик, участвал в управлението както на Османската империя, така и на България след Освобождението.

Шестнайсетте разказа от „Искам да бъда свободен“ излизат за първи път в общо книжно тяло. Преди това те са били публикувани в различни печатни издания през годините, както и в електронна книга.

Авторът Димитър Дишев (1935–2012) е журналист с богат опит, публикувал свои текстове в списания като „Пламък“ и „Съвременник“ и във вестници като „Литературен фронт“, „Вечерни новини“, „Труд“ и „Трудово дело“. След 10 ноември 1989 г. става един от основателите на пенсионерския печат в България. Преди смъртта си работи във вестник „Трета възраст“ като заместник-главен редактор.

Автор на корицата на „Искам да бъда свободен” е Фиделия Косева.

*

„Роденият да бъде човек винаги стига до простото „Искам да бъда свободен”.”

из разказа на Димитър Дишев „Върви, Българино!”

#Апостола на свободата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници