Кой трябва да носи отговорност за трагедията в тунел "Ечемишка"?

Кой трябва да носи отговорност за трагедията в тунел "Ечемишка"?
БТВ
A A+ A++ A

Кой носи отговорност за нелепата смърт на жена в неделя в тунел "Ечемишка" на автомагистрала "Хемус", след като осветително тяло и мазилка паднаха върху движещ се автомобил? Колата е била управлявана от брата на жената, който по чудо се е отървал с нараняване на главата, пише iNews.bg.

"Нормативната база изисква два пъти годишно да се прави обследване на съоръженията. Трагичният случай обаче показва, че болшинството от тези съоръжения в България не се поддържат адекватно", коментира по БНР инж. Ясен Ишев, член на Управителния съвет на Научно-техническите съюзи по транспорта.

"Според мен и според това, което чувам, а и съгласно нормативната база, тези прегледи, които се правят на съоръженията, включително и металната конструкция на тунелите, се правят два пъти в годината – пролет и есен, и се дава заключение дали те са годни за експлоатация, или трябва да има някакви превантивни или по-тежки ремонти", каза експертът.

Тунел "Ечемишка" не е ремонтиран от 1984 г., когато всъщност е бил пуснат в експлоатация. Сега едната тръба на тунела е в ремонт и движението се извършваше двупосочно в другата тръба – в посока столицата. След трагедията е разпоредена проверка на съоръжението и тази част от магистралата остава затворена и днес, а движението ще става по обходен маршрут.

"Лятото и есента на миналата година, преди да се затвори дясна тръба, лява тръба е била затворена на тунел "Ечемишка", направени са всички обследвания на металната конструкция, която носи осветителните тела и след това се е знаело, че шест месеца дясната тръба ще бъде затворена, движението – двупосочно в лявата тръба… И предполагам, че са дали това разрешение", казва инж. Ишев.

Повече по темата прочетете тук.

#тунел "Ечемишка"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници