НЗОК ще плаща всички лекарства за онкоболни, обяви Пламен Цеков

НЗОК ще плаща всички лекарства за онкоболни, обяви Пламен Цеков
Трябва да наложим непосредствен контрол, защото сега нашите възможности за реакция са почти никакви, коментира Пламен Цеков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

НЗОК ще плаща всички лекарства за онкоболни независимо дали фирмите, които ги продават, са се договаряли с институцията, обяви управителят на касата д-р Пламен Цеков.

През пролетта от НЗОК обявиха процедура за договаряне на цените на над 160 продукта за лечение на онкологични заболявания, но за 16 от тях фирмите не се явиха на преговори, а за други 23 отказаха да дадат исканите отстъпки.

„Въпреки това ще ги плащаме“, увери д-р Пламен Цеков по БНР. Има идея бюджетите на болниците да се формират от пациентите – да се отчитат на базата на тези пациенти, които са избрали съответната болница.

„Горе-долу и сега става така. Но това, което искаме да въведем, е отчитането онлайн на болниците. Ако има промяна на диагнозата от по-ниско платена към по-високо платена, ще можем да реагираме своевременно и да правим проверки. Да наложим нов вид контрол – не последващ, както е в момента, а непосредствен. Защото в момента нашите възможности за реакция са почти никакви“, допълни управителят на НЗОК.

По думите му софтуерни специалисти са уверили, че идеята може да стане факт през 2013 г.

Според Пламен Цеков не е необходима проверка на всеки отделен случай, а само на фрапиращите.

„Другото голямо предизвикателство е да изчислим реалната стойност на всяка клинична пътека. Имаме база данни да изчислим какви са разходите, друг е въпросът колко коректно са подавани данните. Ще дискутираме цената им – какво плаща касата, в какъв размер и какво не достига. В момента има достатъчно пари да се покрият всички разходи за пациента, проблемът е в заплатите за медицинския персонал“, категоричен бе Пламен Цеков.

Той допълни, че е важно да се спре „изтичането“ на медици, като това може да стане с нарастване на доходите им.

„В зависимост от отношението към пациентите болниците ще могат да формират по-добри бюджети. Водя разговори с много шефове на болници, идеята се приема добре, но всички искат детайли. Ако не срещнем подкрепа, ще остане сегашният модел и ще търсим начини за усъвършенстване“, каза още д-р Пламен Цеков.

#НЗОК #лекарства #онкоболни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници