Лекари от „Пирогов“ източвали Здравната каса с ненужни операции

Лекари от „Пирогов“ източвали Здравната каса с ненужни операции
Оборотен начин за източване на НЗОК е чрез агравирането или така нареченото преувеличаване на клинични пътеки. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Някои лекари в „Пирогов“ оперират пациенти, без да се налага интервенция, а с ненужните операции добавят между 8000 лв. и 15 000 лв. към месечните си заплати.

„В последно време ръководството се опитва да наложи ненужните операции като практика. А всяка оперативна намеса има риск за пациентите“, разкри водещ хирург от „Пирогов“, пожелал анонимност, пред bTV.

По думите му болница „Пирогов“ получава близо 40 млн. лв. годишно от Националната здравноосигурителна каса, или около 3,5 млн. лв. месечно. Около 500 000 лв. от тези пари са допълнителният преразход по клинични пътеки, твърди хирургът.

„Смятам, че някъде половин милион е сумата от такива пътеки в „Пирогов“. В последно време това е начин на работа – с клиничните пътеки, с фиктивния прием, с агравирането, гледа се единствено как да се достигне по-висока сума приход“, казва мъжът.

По думите му най-много пари се точат от травматологичните и хирургичните клиники.

„Сега масово се преминава към оперативно лечение, защото чрез оперативно лечение се извършва процедура, която прехвърля заболяването в по-висока пътека, която носи повече пари“, разказва още лекарят от „Пирогов“.

Според информацията преразходът по клинични пътеки е практика, наложена от години чрез заповед за допълнително материално стимулиране на служителите, издадена от ръководството на лечебното заведение.

„В тази заповед са изброени процедури и клинични пътеки, при извършването на които процент, обикновено това са 40%, се разпределя между персонала“, допълва разказа си „вътрешният човек“.

Целта на документа – колкото повече болнични досиета изписва един лекар към Здравната каса за интервенции на пациенти, толкова повече пари ще получи в края на месеца към заплатата си.

„Хора не получават пари към заплата за това, което се работи, а конкретно за такива избрани случаи и процедури, които да бъдат финансирани допълнително. Значи един човек може да седи в една операционна и да оперира 6 часа и това да е за сметка на заплатата му, а в съседната стая някой да напише един лист и да получи някакви допълнителни пари“, разказва още хирургът.

Оборотен начин за източване на НЗОК е чрез агравирането или така нареченото преувеличаване на клинични пътеки. От по-ниска клинична пътека пациентът преминава за лечение към по-висока.

„Пациентът идва с дадено заболяване, което отговаря на дадена диагноза, на тази пътека, която би трябвало да е 700 лева. Болният се приема и му се прави това, което трябва да се направи, но после при оформянето на документите се пишат неща, които реално не са правени, за да може съответно да се премине към друга пътека и да се вземат по-големи пари“, продължава със скандалните разкрития лекарят.

Той дава за пример пациент, приет с диагноза скъсан менискус по 215 пътека, за която касата ще заплати 700 лева.

Впоследствие в документите се оказва, че същият този пациент е с много по-сериозно заболяване – гонартроза.

В този момент болният преминава за лечение към по-скъпоструващата 219 пътека на стойност 2050 лева.

За подобно заболяване към болничното досие на пациента трябва задължително да бъде приложена рентгенова снимка, както й епикриза, подписана от лекаря, водил лечението. Такива обаче липсват. Тези документи са приети и одобрени от НЗОК, а парите са изплатени към „Пирогов“.

„За мен Здравната каса или не желае да види тези нарушения, или кадрите, с които разполага, просто не могат да свършат това нещо“, заключи източникът на bTV.

#здравна каса #НЗОК #операции #пациенти #„Пирогов“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници