Дойче банк отчете сериозни загуби за последното тримесечие на 2016 г.

Дойче банк отчете сериозни загуби за последното тримесечие на 2016 г.
Източник: News.bg
A A+ A++ A

Дойче банк отчете в четвъртък по-лошите от очакваното нетни загуби през последното тримесечие на 2016 година, приключвайки по този начин още една тежка година на съдебни разходи, съкращаване на бизнеса и икономически насрещни ветрове, които вредят на цялата европейска банкова система, предаде БНР.

Водещият германски кредитор реализира нетна загуба в размер на 1,9 млрд. евро (около 2,05 млрд. долара), след като беше принудена да задели 1,6 млрд. евро за такси за съдебни спорове през четвъртото тримесечие на изминалата година. Очакванията на финансовите пазари бяха за по-малка по размер загуба от 1,57 млрд. евро, след като година по-рано банката отчете загуба от 2,1 млрд. евро.

За цялата 2016 година нетната загуба на най-големия немски кредитор бяха в размер на 1,4 млрд. евро след загуби за 6,8 млрд. евро през 2015-а година.

Нетните приходи на Дойче банка нараснаха през последното тримесечие с 6% до 7,1 млрд. евро, но за цялата 2016-а година нейните приходи намаляха с 10% до 30 млрд. евро.

През последните два месеца банката се съгласи да плати около 8 млрд. долара за уреждане на някои от нейните най-продължителни спорове с Департамента по правосъдие на САЩ правосъдието и с Нюйоркските финансови регулатори, но все още някои спорове остават нерешени, което води до инвеститорски притеснения, че големите по размер глоби могат да задълбочат и без това голямата финансова дупка на Дойче банк.

Въпреки тези опасения акциите на Дойче банка нарастват с повече от 10% от началото на настоящата година, търгувайки се около 19 евро за акция, надвишавайки почти двойно техните многогодишни дъна, достигнати през септември 2016 година.

Акциите на кредитната институция обаче все още са обезценени с около 30% откакто главният изпълнителен директор Джон Краян и управителния съвет на банката обявиха през октомври 2015-а година многогодишен план за нейната стабилизация.

При представянето на последния си финансов отчет Дойче банка обяви, че т.нар. "капиталова адекватност" (основен капитал от първи ред - Core Tier 1) - ключов измерител за финансово здравен - е нараснала до 11,9% в края на миналата година от 11,1% към края на третото тримесечие. Този внимателно следен показател е обект на все по-строгите регулаторни изисквания, като целите на банката за 2018-а година са в основния фокус на опасения на инвеститорите за това дали тя няма да се наложи да продава акции за набиране на допълнителен капитал.

Като цяло финансовото състояние на европейските банки страда от ниските и дори отрицателни лихвени проценти, които изяждат техните печалби. Предизвикателства пред Дойче банка се усложняват допълнително от прекалено ниския марж на печалба при банкирането на дребно в Германия, както и от постоянните въпроси относно капиталовата ѝ позиция, които прогониха някои от нейните клиенти.

Въпреки това изпълнителният директор Джон Краян заяви, че водещият немски кредитор има "обещаващо начало на настоящата година". Той посочи, че ликвидни резерви на Дойче банка са били в размер на 218 млрд. евро в края на 2016-а година, което представлява увеличение от 200 милиарда в края на септември.

#Дойче банк #кредитор #евро #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай