Скок в потреблението в САЩ в края на 2016 година

Скок в потреблението в САЩ в края на 2016 година
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Потребителските доходи и разходи в САЩ нараснаха през декември с добро темпо, което е сигнал, че американските потребители вероятно ще окажат по-нататъшна подкрепа за икономическия растеж в началото на новата година, предаде БНР.

Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, се увеличиха през декември с 0,3% спрямо ноември, когато те се повишиха с 0,1%, показват данни на Търговския департамент.

В същото време потребителските разходи, които измерват обема на покупки от автомобили до дрехи, и от разходите за здравеопазване до тези за отопление, нараснаха с цели 0,5% след по-скромно повишение с 0,2% през ноември, като това представлява най-солиден ръст на разходите от последния месец на 2009-а година, когато САЩ започна да се измъква от Голямата рецесия.

Трябва да се има предвид, че потребителските разходи формират повече от две трети от икономиката на САЩ и бяха основен двигател за относително слабия икономически растеж през предходната година.

Търговският департамент отчете намаляване на нивото на спестовност на американците през декември до 5,4% от 5,6%, достигайки най-ниско ниво от началото на 2014-а година.

В същото време ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. PCE индекс) се повиши през декември с 1,6% на годишна база (след повишение с 1,4% през ноември), отбелязвайки най-солиден растеж от септември 2014-а година.

Основният ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, запази ноемврийското темпо на растеж от 1,7 на сто, но продължава да задържа под целевото инфлационно ниво на Федералния резерв от две на сто.

Днешните декемврийски данни са сигнал за стабилно нарастване на инфлацията, като евентуалното засилване на икономическия растеж, на ценовият натиск и по-нататъшното затягане на трудовия пазар биха дали основание на Федералният резерв да вдигане на три пъти основните си лихвени ставки през тази година.

#САЩ #PCE

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници