Найден Зеленогорски: Истинската десница може да не влезе в парламента

Найден Зеленогорски: Истинската десница може да не влезе в парламента
БНТ
A A+ A++ A

"Най-лошото, което може да се случи, е и трите десни фрагмента - Реформаторски блок, "Да, България" и "Нова Република, да не влязат в парламента. Това заяви по БНТ зам.-председателя на Движение "България на гражданите" (ДБГ) Найден Зеленогорски по повод разединението на десните формации за предстоящите предсрочни парламентарни избори напролет, пише iNews.bg.

По повод изявлението на Радан Кънев по адрес на Реформаторския блок, че "не коментира килера на ГЕРБ", Зеленогрски заяви, че "не е от хората, които изгарят мостове, защото после може да се наложи да се минава през тях". Той призова Кънев към хладнокръвие: "Надявам се да не се обединяваме отново заради неволята. Ще се опитаме да обединим енергията вдясно".

"Няма да има скандали в Реформаторския блок при редена на листите за предсрочните парламентарни избори. Принципът ще е местен, свестен и известен", каза още той. И допълни, че ще се търсят хора, които са познати по места и хората ги приемат. Ще се избягва спускане в листите на "парашутисти" от ръководството, обеща Зеленогорски. Той каза още, че ще се търси баланс между млади и стари.

"Важно е Реформаторския блок да е в парламента, защото той е единственият гарант, че ГЕРБ няма да помисли за коалиция с БСП", смята партийният заместник на Меглена Кунева в ДБГ.

Според него блокът се стабилизира, а на мястото на една напуснала партия (ДСБ бел. ред.), е влязла друга. Освен това вече имало и възможност за индивидуално членство, оставали и още четири-пет дни за приобщаване на още партии. "Реформаторският блок е гарант за реформи, ние не се борим за 1% от гласовете, за да получим партийна субсидия. Ясно е, че колицията получава такава, само ако влезе", посочи още Зеленогорски.

Отчитайки свършеното от блока в парламента и от неговите министири във второто правителство на Борисов, Зеленогорски обяви, че са изпълнени ангажимента към десните избиратели. Депутатите са помогнали за промени в конституцията и Закона за съдебната власт, благодарение на министрите са тръгнали реформите в образованието, здравеопазването и превъоръжаването на армията, обясни той. Има и ръст на икономиката и за пръв път след 2008 г. е на лице излишък в бюджета, изтъкна десният политик.

За него е важно, че делегатите на конгреса на Реформаторския блок през уикенда са подкрепили виждането, че мандатът е бил успешен и има одобрение за ново обединение на партиите от ЕНП, който да формират бъдещото управление на страната.

Като грешка на Реформаторския блок във властта обаче Зеленогорски посочи разцеплението, довело до снижаване на целите. "Може би трябваше по-сериозен натиск за справяне на последиците от КТБ", допълни той. И изрази надежда, че при следващото правителство ще продължат реформите в сферите, в които Реформаторският блок е имал министри.

"В България има едно социаллиберално увлечение, на което трябва да се сложи край. Нужен е модерен консерватизъм", посочи Найден Зеленогорски. Според него е нужна силна държава, която да гарантира равнопоставеност на собствеността и да надгради инвестициите в култура, здраве и образование.

"Сигурност и инфраструктура са сферите, в които държава трябва да се намеси. Другото важно нещо е - свободният човек и предприемач да усеща, че има правила и се спазват човешките права", заключи Зеленогорски.  

 

#Найден Зеленогорски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници