Вече втора седмица десетки кораби са заклещени в Дунав заради ледовете

Вече втора седмица десетки кораби са заклещени в Дунав заради ледовете
Нова телевизия
A A+ A++ A

Ледено поле по Дунав. Реката започна да замръзва още преди две седмици, като по-заледено беше повече край Силистра, а по-малко край Русе.

На територията на Сърбия реката замръзна още по време на големия студ у нас, информира Нова телевизия.

Ледът е обхванал цялата река. Дебелината е различна, тъй като от горното течение не реката постоянно прииждат късове лед, които се натрупват и образуват невероятна по обем ледена маса. Именно по тази причина е почти невъзможно да се направи прогноза кога корабоплаването ще бъде възстановено.

Около 20 кораба са заклещени в участъка село Попина - Силистра вече почти 2 седмици. С всеки от тях постоянно се поддържа радиовръзка. Периодично операторите от контролния център на системата "БУЛРИС" в Русе разговарят с капитаните на корабите. Засега е ясно, че корабите разполагат с хранителни запаси. От началото на блокадата има един инцидент с разболял се моряк, на който е оказана медицинска помощ.

Според хората, които следят трафика по реката, докато ледът е неподвижен и стабилен няма опасност. По-страшното ще стане, когато ледените блокове се разпукат и тръгнат по течението. Хипотетично е възможно да ударят кораб, да предизвикат дори катастрофа между два кораба.

По подобен начин река Дунав се е заледявала общо 28 пъти от 1900 година насам. Най-дългото замръзване е продължило над 3 месеца.

#лед #р. Дунав

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници