Европейските фондови пазари приключват седмицата с печалба

Европейските фондови пазари приключват седмицата с печалба
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Европейските пазари на акции отстъпват от достигнатите в четвъртък едногодишни върхове с оглед на продажбите на банкови акции, но въпреки това основните фондови индекси са на път да приключат седмица на печалба, предаде БНР.

Основният европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,47% към 366,00 пункта, парирайки вчерашно повишение с 0,3% до нов едногодишен връх от 367,50 пункта (най-високо ниво от 30-ти декември 2015-а година). Това представлява първо понижение на индекса след три поредни сесии на растеж и въпреки днешното негативно представяне, той е на път да приключи търговията със седмичен растеж от близо 1%. Основен двигател за възходящото движение на европейските борси в последно време е продължаващото повишение на трите американски водещи индекси към рекордни върхове и най-вече успешният пробив на индекса на сините чипове DJIA над ключовата психологическа бариера от 20 000 пункта по-рано тази седмица.

Зад днешното негативно представяне на пазарите на акции на стария континент стоят продажби в банковия сектор и най-вече по-агресивните продажби на акции на швейцарската UBS и на италианската UniCredit.

Акциите на UBS падат с 3,58%, въпреки че швейцарската банка отчете по-слабо от очакваното понижение на печалбата през последното тримесечие на предходната година. Солиден спад с 3,73% бележат акциите на UniCredit в резултат на непотвърдена информация по медиите, че нейният вицепрезидент е потвърдил, че водещата италианска банка няма да продаде своя пакет от акции в Mediobanca. Това се отразява негативно на целия банков сектор, като днес Stoxx Europe 600 Banks Index се понижава с 1,27%, но е на път да приключи търговията със седмична печалба от около 1,3 на сто.

Немският фондов индекс DAX се понижава с 0,28%, френският CAC40 - с 0,64%, испанският Ibex-35 - с 0,73% и италианският MIB - с 0,62%.

Британският индекс FTSE100 пък се колебае около вчерашното си ниво на затваряне към 7159 пункта и е на път да излезе на скромна седмична загуба от около 0,5% за втора поредна седмица.

Вниманието на инвеститорите и от двете страни на Океана е насочено към предварителни данни за растежа на БВП на САЩ през последното тримесечие на миналата година (от 15:30ч.), като средните прогнози са за забавяне на солидното темпо на растеж от 3,5%, постиганото през третото тримесечие, към по-умерен растеж от 2,2 на сто в края на годината.

Интерес ще представлява и предстоящата по-късно днес среща на британския премиер Тереза Мей с новия президент на САЩ, като това представлява първа визита на високо ниво в Белия Дом при управлението на Доналд Тръмп. Вчера Тереза Мей призова за засилване на "специалните отношения" между Великобритания и САЩ.

#пазари #FTSE100 #CAC40 #DAX #MIB #Stoxx Europe 600

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »