Съпоставка на цените у нас и в Румъния: Все повече българи пазаруват отвъд Дунава

Съпоставка на цените у нас и в Румъния: Все повече българи пазаруват отвъд Дунава
A A+ A++ A

Нарасналите цени у нас принудиха хората от българското поречие на Дунав все по-често да ходят на пазар в северната ни съседка.

Кирил Маринов ходи често в Бекет и познава много хора там. На пазара първо си прави проучване в разговор с местни хора, които пък са ходили на пазар в България, предава Нова тв.

А пазарът в Бекет не се различава много от пазарите в България. Има голямо разнообразие на стоки. Те са повече по джоба на хората, отколкото стоките в магазините и затова предпочитат тези пазари, на открито.

"Сега при нас е времето, в което традиционно се готви овче месо със зеле. С него мога да се пазаря и ще посваля от цената. На пазара може да ми свали, в магазина – не", обяснява Сорин Букаца.

А в обособените павилиони за месо са се подготвили и за български клиенти.

"Идват и българи на пазара. Купуват предимно телешко", обяснява Реку Юлиан.

На пазара в Румъния зелето, местна реколта, струва 1 лея и 50, а българското – 1 лея. Тоест при цени в България от 1 лев и 30 стотинки, там същото зеле струва 45 стотинки, а цената на румънското е с 30 стотинки отгоре.

"Трябва да го дадем по-евтино, защото се роди много. Свалихме цената, за да можем да го продадем и да вземем пари. Иначе трябва да си го върнем вкъщи", обяснява Флорина Баулян.

И от едната, и от другата страна на реката хората се надяват и двете държави да влязат в Шенген и най-накрая над голямата река да се построи мост.

ГЛЕДАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ТУК

#Румъния #пазари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"