Този сезон грипната епидемия беше по-интензивна в сравнение с миналогодишната

Този сезон грипната епидемия беше по-интензивна в сравнение с миналогодишната
БНР
A A+ A++ A

Грипната епидемия този сезон беше значително по-интензивна в сравнение с миналогодишната. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, във връзка с епидемологичната обстановка в страната.

„В някои от най-засегнатите области като Стара Загора, Благоевград, Монтана, Хасково стойностите бяха достигнали до 600 – 700 на 10 000 в някои от най-пиковите седмици, което е една много висока заболяемост“, уточни той. „Общо взето за нашата страна, в различните райони около над 220 – 250 на 10 000 души вече са си епидемични стойности, а 600 - 700 вече е една много интензивна епидемия“, добави д-р Кунчев. По думите му данните за изтеклата седмица показват, че средната заболяемост е страната е 123 на 10 000.

„Има значителни разлики. Все още в Габрово е над 200, в Стара Загора е 190, в Търговище е 170, в Ямбол е 180, в Монтана е 199“, каза д-р Кунчев. Той добави, че препоръките са предпазване от заболяване са универсални. По думите му, ако организмът по принцип е в добра кондиция той има сили да се пребори с голяма част пот циркулиращите вирусите независимо дали те са грипни, защото в този сезон разнообразието на респираторни вируси е огромно. „Сега ще се срещнем по-нататък и с аденовируси, парагрипни и какви ли не. Десетки са наистина. Затова казвам, че ако организмът ни не е изнежен, ако не ни е засегната по някакъв начин имунната система, ако поддържаме здравословен начин на живот, храним се правилно, това вече дава до голяма степен увереност, че организмът ще се справи бързо и лесно с един вирус“, подчерта той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници