Торовият завод „Агрополихим“ бяга от България заради бюрокрация

Торовият завод „Агрополихим“ бяга от България заради бюрокрация
Мисля да изпратя писмо до премиера, в което да обясня: вашите бюрократи провалят вашите усилия да намирате инвеститори, заяви изпълнителният директор на завода Филип Ромбаут. Снимка: „Дневник“
A A+ A++ A

Торовият завод „Агрополихим“ може да измести производството си извън България, обявиха от предприятието.

„Информирахме синдикатите, че ще ни се наложи да започнем преговори за масови съкращения на служителите, тъй като вече не можем да работим нормално. Ще демонтираме инсталацията и ще се изнесем в чужбина“, заяви изпълнителният директор на „Агрополихим“ Васил Александров пред „Капитал Daily“.

От осем години предприятието се опитва да започне да строи изграждането на ново депо за отпадъци, но това е блокирано от земеделското министерство, което е собственик на земята.

Старото депо е пред запълване заради произвежданите 60 000 тона отпадъци месечно. Затова и правителството е издало постановление още през 2006 г.

Специална комисия с председател, назначен от министъра на земеделието Мирослав Найденов, трябва да подготви документите за право на строеж на база оценка на терена. Финалната оценка обаче се бави.

„Тя беше направена и беше с 40% по-висока от предишни оценки за аналогични цели в региона. Нямаме проблем с цената от 3,34 лв. на кв.м. Вече платихме и за да изчистим старите отпадъци оттам, тъй като е била ползвана като нерегламентирано сметище от заводите в района на Девня. Въпреки това председателят на специалната комисия поиска от независимия оценител тя да бъде завишена до 15 евро/кв.м, което, преведено за „Агрополихим“, означава допълнителна такса от около 2,5 млн. лв.“, обясняват от компанията.

Следва ново протакане на процедурата между оценителя и специалната комисия.

В историята има и куп загубени от чиновници документи и постоянно изпуснати срокове. В края на юни отново изтича давността на различни разрешителни по проекта и компанията ще трябва да започне отначало.

От „Агрополихим“ са изпратили две писма до Министерството на земеделието, които остават без отговор.

На 14 май е изпратено още едно, този път от посланика на Белгия до министър Мирослав Найденов. В него се казва, че компанията е попаднала в бюрократичен параграф 22 между различните институции. На писмото на посланика също не е отговорено, обясняват от компанията.

Преди около две седмици другият изпълнителен директор – Филип Ромбаут, заяви пред „Капитал“: „Мисля да изпратя писмо до премиера, в което да обясня: вашите бюрократи провалят вашите усилия да намирате инвеститори“.

Миналата седмица са пратени още две писма до министър-председателя и до министъра на икономиката. В тях се казва, че не виждат смисъл да бъдат в списъка с инвеститори клас А, тъй като не виждат полза от него, коментират от „Агрополихим“.

Липсата на депо поставя предприятието пред невъзможността да работи нормално, като това ще доведе до поетапно спиране на отделните производства и до съкращаване на служители.

На въпроса колко от служителите евентуално могат да бъдат съкратени при такъв развой на събитията Васил Александров отговори: „1100 от 1100“.

Ако заводът спре, това ще намали драстично товарите на Пристанище Варна, а медодобивният комбинат в Пирдоп „Аурубис“ няма да има къде да пласира сярната си киселина, която е допълнителен продукт от производството й и се използва от „Агрополихим“.

#Пирдоп #сярна киселина #Белгия #Мирослав Найденов #отпадъци #Васил Александров #тор #„Агрополихим“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници