Военните се мъчат да удържат Египет

Военните се мъчат да удържат Египет
A A+ A++ A

Египетският Висш военен съвет покани политическите сили на спешна среща с цел обсъждане на изхода от политическата криза в страната.

Военните отправиха призив към националните политически сили за диалог, на който да се обсъдят причините за задълбочаването на политическата криза и възможностите за най-бързо излизане от нея, за да бъде запазен националният мир, гласи официално съобщение, предаде Нова телевизия.

Засега оставката на кабинета на премиера Есам Шараф не е приета. Очаква се това да стане, при условие че бъде постигнато споразумение кой да е новият министър-председател.

Правителството реши да се оттегли след неколкодневни кървави протести в Кайро и цялата страна, взели десетки жертви.

Демонстрантите настояват, че Висшият военен съвет превишава правомощията си и злоупотребява с властта, не допускайки цивилните до реално управление.

Протестите се случват само броени дни преди започващите на 28 ноември първи парламентарни избори в Египет след края на режима Мубарак, чието провеждане към момента е заложено на карта.

Над 35 души загинаха, а близо 2000 са ранени при сблъсъците на площад „Тахрир“ в Кайро.

#Египет #правителство #оставка #Хосни Мубарак #Върховния съвет на въоръжените сили #Осама Хайкел #министър #Емад Абу Гази

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници