Чешкият министър на финансите: Не се готвим да въвеждаме еврото

Чешкият министър на финансите: Не се готвим да въвеждаме еврото
Източник: www.radio.cz
A A+ A++ A

Чехия не се подготвя да въведе еврото, заяви днес министърът на финансите Андрей Бабиш, цитиран от Франс прес. Той каза това във връзка с предстоящото през февруари овакантяване на поста национален координатор за въвеждането на единната европейска валута, предаде БНТ.

"Нямаме нужда от никакъв координатор, не се готвим да въведем еврото", посочва влиятелният вицепремиер и министър на финансите във в. "Лидове новини".

Икономистът Олдржих Дедек, който в продължение на 11 години заемаше поста на "Господин Евро" към министерството на финансите, наскоро беше назначен в управителния съвет на Чешката национална банка (CNB) и встъпва в длъжност идния месец.

По думите на Бабиш, който е милиардер и втори в списъка на най-богатите чехи, възможно е постът на координатор да бъде премахнат окончателно от правителството, което ще бъде съставено след предстоящите през есента парламентарни избори.

Бабиш е лидер на центристкото движение Действие на недоволните граждани 2011 (АНО), част от сегашната левоцентристка коалиция със социалдемократите (ЧСДП). Той притежава огромно хранително-вкусово предприятие и медийна компания.

Без да посочва конкретни подробности, той изрази желание да се раздели с дяловете си в тези компании заради неотдавнашната отмяна на текст в закона за конфликт на интереси, целящ да се ограничи участието на министрите в бизнеса и медиите.

Компаниите на Бабиш, който родом е от Словакия, са най-големият частен работодател в страната с над 300 000 работници в секторите като селско стопанство, химическа промишленост, лесовъдство и здравеопазване. Той може да прехвърли активите си, които включват два всекидневника и най-популярното частно радио, на целеви фонд, без да продава бизнеса си.

АНО е начело в социологическите проучвания преди парламентарните избори и Бабиш има големи шансове да замени социалдемократа Бохуслав Соботка на премиерския пост. Чехия се присъедини към Европейския съюз през май 2004 година, петнайсет години след падането на комунистическия режим в Прага.

#АНО #Прага #Андрей Бабиш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници