АБВ: От началото на прехода България е загубила 14 млн. животни

АБВ: От началото на прехода България е загубила 14 млн. животни
bg.hrhwalls.com
A A+ A++ A

От началото на прехода броят на чифтокопитните животни в България е намалял от 16,5 млн. на 2,7 млн.

Това каза народният представител от ПГ на АБВ проф. Иван Станков по време на брифинг в Народното събрание във връзка с приетия на първо четене днес Закон за собствеността и ползването на земеделските земи, пише Агенция „Фокус“.

"Това означава, че 14 млн. животни в България са изчезнали", коментира проф. Станков. По думите му земеделието трябва да се счита като основен приоритет за България. „Моята голяма болка и моята голяма тревога е, че в момента особено българското животновъдство е под критичния минимум. Ние правим анализи за последните десет години, като се отчита известен ръст или известен застой в намаляването на броя на животните и леко увеличаване на продуктивността на животните“, коментира проф. Станков.

По думите му съпоставките трябва да се правят с началото на прехода. „България, която изнасяше 600-700 хил. тона месо, и е произвеждала 1,272 млн. тона в началото на прехода, в момента е на срамните 200 хил. тона“, каза проф. Станков. Той уточни, че за изхранването на населението са необходими около 550 хил. тона, заради това се внасят около 200 хил. тона. Проф. Станков посочи, че това е под норматива за правилното хранене, въпреки намаления брой на българските граждани. „Има един светъл лъч в земеделието, това е зърненото производство и производството на маслодайни култури. Ние произвеждаме достатъчно, правим експорт, но изнасяме суровина, което не носи добавена стойност на България, не носи работни места“, коментира проф. Станков и изтъкна, че всичко това е за сметка на животновъдството.

Според него в европейските страни това зърно се използва за изхранване на животните, а не се изнася като суровина. „Това е един проблем и то важен икономически проблем, който трябва да бъде разрешен. Затова ние предлагахме национална стратегия, стъпка по стъпка какво трябва да се направи, за да се възстанови българското земеделие“, допълни той и обясни, че проблемът с изхранването на хората се пренебрегва, но е въпрос на национална сигурност. Проф. Станков добави, че с приемането на промените в законопроекта за собствеността и ползването на земеделските земи се решава една малка част от много проблеми на българското аграрно производство.

Спрямо началото на прехода, България произвежда около 17 пъти по-малко плодове и около 12 пъти по-малко зеленчуци, коментира още той. 

#Проф. Иван Станков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници