Вместо Статуята на свободата: На новата 100 доларова монета изобразиха афроамериканка

Вместо Статуята на свободата: На новата 100 доларова монета изобразиха афроамериканка
Източник: Дарик
A A+ A++ A

Монетният двор на САЩ представи дизайна на нова златна монета от 100 долара, която ще отбележи 225 години от създаването на институцията през 1792 г. От едната страна на монетата за първи път ще има изобразена авроамериканка, предаде Дарик.

По традиция от двете страни на монетата се изобразяват Статуята на свободата и белоглав орел - символ на САЩ. Този път образа на статуята ще бъде заменен с цветнокожа жена. С развиването на страната същото се случва и с представата за това, кой символизира свободата, смята Елиза Баснай от монетния двор.

На новата монета Свободата ще бъде изобразена с традиционна афроамериканска прическа с диадема с четири звезди. На нея също така ще бъдат изписани годините 1972 и 2017, както и мотото на САЩ „In God We Trust" („Вярваме в Бог").

Това да не е първият случай, в който афроамерикаци са послужили за вдъхновение на Свободата на лицевата страна на парите. През 1907 г. Хити Андерсън е използвана като основа за образа на Свободата на златни 20-доларови монети, чийто дизайн е дело на американския скулптор Огастес Сент-Годенс. Те се секат до 1933 г. и се смятат за едни от най-красивите в обръщение в САЩ.

Новата 100-доларова монета, която ще се изработва от чисто злато, ще може да бъде закупена през април. В същото време от монетния двор планират да направят монети и с лицата на жени от Азия, Латинска Америка и Индия.

#САЩ #долара #страна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници