Рязък спад в китайския износ на фона на опасенията за търговска война със САЩ

Рязък спад в китайския износ на фона на опасенията за търговска война със САЩ
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

През 2016 година експортът на Китай се влоши за втора поредна година с оглед на продължаващото слабо глобално търсене, като в същото време официалните власти в Пекин се страхуват, че могат да бъдат изправени пред търговска война със САЩ, която да утежни допълнителни перспективите за международната търговия на втората по сила световна икономика и през новата година, предаде БНР.

Китайският износ се понижи през цялата отминала година със 7,7%, докато вносът спадна с 5,5 на сто, като това представлява намаляване на износа за втора поредна година и негово най-солидно влошаване след глобалната финансова и икономическа криза през 2009-а година,  показват данни на Генералната митническа администрация.

Само в рамките на последния месец на 2016-а година експортът на втората по сила икономика в света се сви с 6,1% спрямо година по-рано при очаквания за понижение с около 4,0%, след като през ноември износът се повиши плахо с 0,1% за пръв път от осем месеца насам. Вносът през декември пък нарасна с 3,1% след скок с 6,7% месец по-рано при средна прогноза за повишение с 3 на сто.

Изненадващо рязкото понижение на експорта доведе до свиване на търговския излишък на Китай през декември до 40,82 млрд. долара от 44,23 млрд. долара през ноември, като мнозинството анализатори и инвеститори очакваха излишък в размер на 47,55 млрд. долара.

Днешните данни подсказват, че износът, който по принцип е един от важните генератори за икономическия растеж, продължава да вреди на общото представяне на китайската икономика на фона на все още мудната глобална търговия. В същото време обаче, подобрението на импорта през последните месеци на изминалата година е позитивен знак за водената от властите в Пекин политика, целяща икономически растеж, базиран на вътрешното търсене и потребление и е в резултат на солиден внос на суровини, включващи стомана, въглища, соя и цветни метали, въпреки рязката обезценка на китайския юан.

Слабото представяне на китайския експорт може да се влоши допълнително през 2017-а година, ако новоизбраният президент на САЩ - Доналд Тръмп изпълни предизборното си обещание да обяви Пекин за валутен манипулатор веднага, след като той влезе в Белия Дом на 20-ти януари и това бъде последвано от повишаване на митническите тарифи за вноса на китайски стоки.

Дори ако администрацията на Тръмп не предприеме непосредствени действия в тази посока, редица анализатори посочват, че страховете от влошаване на търговските и политическите отношения между САЩ и Китай вероятно ще навредят на доверието на китайските износители и на инвеститорите в целия свят.

Генералната митническа администрация също отбеляза, че ще бъде трудно за международната търговия да отбележи подобрение през тази година, особено ако встъпването в длъжност на Доналд Тръмп и други възможни големи политически промени доведат до ограничаване на растежа на китайския износ с оглед на по-агресивни протекционистки мерки.

Тенденцията на антиглобализация става все по-очевидна, а Китай е най-голямата жертва на тази тенденция, заяви пред репортери говорител на Генералната митническа администрация. Ние ще обърнем голямо внимание на външнотърговската политика след встъпването на Тръмп в длъжност, допълни той.

#Китай #въглища #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай