Българската инфлация с позитивен ръст през декември

Българската инфлация с позитивен ръст през декември
Източник: Economic.bg
A A+ A++ A

Инфлацията в България нарасна през декември спрямо ноември с най-солидно темпо от юли насам и излезе за пръв път на позитивна територия през 2016 година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), предаде БНР.

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през декември с 0,6% спрямо ноември, когато остана на нивото от предходния месец. На годишна база инфлацията нарасна с 0,1% (спрямо декември 2015-а) след понижение с 0,5% месец по-рано. По този начин годишната инфлация излезе на позитивна територия за пръв път през 2016-а година. 

Средногодишната инфлация за периода януари - декември 2016-а обаче се понижи с 0,8% спрямо периода януари - декември 2015-а година.

Причина за рязкото повишение на инфлацията през декември спрямо ноември е нарастването с 1,9% на транспортните цени и с 0,9% както на цените на хранителните продукти, така и тези на облеклото и обувките. В същото време цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия намаляват с 0,1% спрямо предходния месец, докато цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива се повишават с 0,1 на сто.

Цените в здравеопазването намаляват с 0,1% спрямо ноември, докато тези на съобщенията се понижават с 1,1%. Цените за развлечения и култура се увеличават с 2,5%, а цените на ресторанти и хотели - с 1,4%, показват данните на НСИ.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през декември нарасна с 0,8% на месечна база, но на годишна база се понижава с 0,5 на сто. 

Данните за декември са сякаш знак, че през новата година българската икономика ще успее да се измъкне от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намираше от август 2013 година насам. 

#НСИ #България #CPI

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници