Рекорден минимум за лирата след измененията в турската конституция

Рекорден минимум за лирата след измененията в турската конституция
Източник: Мениджър
A A+ A++ A

Турската централна банка предприе действия в подкрепа на националната валута, след като тя достигна нов рекорден минимум на фона на опасенията на инвеститорите, че страната може да концентрира изпълнителна власт в ръцете на президента, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА, пише 24 часа. 

Централната банка на практика освободи 1,5 милиарда долара ликвидни пари за банките, позволявайки им да намалят обема чуждестранната валута, която трябва да държат като резерв. Опасенията за финансовата система на Турция нараснаха през последните седмици, тъй като инвеститорите се безпокоят за политическото бъдеще на страната.

Турската лира се обезцени до рекордно ниво спрямо долара на фона на дебатите в парламента по конституционните промени, които, ако бъдат приети, ще предоставят на президента Реджеп Тайип Ердоган изпълнителни правомощия. Критици твърдят, че това би превърнало страната де факто в "диктатура". Курсът на лира днес спадна със 7 процента спрямо долара до 3,71 лири за долар, след като по-рано отбеляза исторически минимум от 3,78 лири за долар.  

#Подкрепа #минимум #президента #диктатура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници