Регионалното министрество откри нарушения на общините в санирането

Регионалното министрество откри нарушения на общините в санирането
Novini.bg
A A+ A++ A

Проверка в края на миналата година на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е показала нарушения при сградите, одобрени по програмата за саниране. Кметовете са били предупредени, че съответните проекти може да не бъдат финансирани изцяло от Българската банка за развитие. Това се разбира от писмо на регионалния зам.-министър Николай Нанков, цитирано от "Сега".

Проверката била на случаен принцип и е установила, че общински чиновници и проектанти са одобрявали недопустими за финансиране по програмата разходи. Такива са например техническото и енергийното обследване на сгради, подмяна на радиатори и асансьори и др., пише iNews.bg.

В указанията на министерството изрично е посочено, че по отношение на мерките за енергийна ефективност ще се финансира "икономически най-ефективния пакет от енергоспестяващи мерки за сградата, с който се постига клас на енергопотребление С".

В допустимите дейности са обновяване на общите части, конструктивно усилване и енергийно ефективни мерки, които обаче са предписани след обследване на сградата.

Междувременно в неделя председателят на Сметната палата Цветан Цветков обяви пред БНР, че одитната институция ще провери националната програма за саниране.

Към момента по Националната програма за саниране са заложени 2 млрд. лв., половината от които - след оставката на правителството на Бойко Борисов.  

#Министерството на регионалното развитие и благоустройството #саниране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници