Издателският съюз на Любомир Павлов подаде жалба в ЕК срещу Корпоративна търговска банка

Издателският съюз на Любомир Павлов подаде жалба в ЕК срещу Корпоративна търговска банка
В „Труд" е цитиран Любомир Павлов, който казва, че "симбиозата между пари на държавни фирми, частна банка, пресгрупа и разпространение няма нищо общо с Европа и е вече нетърпима за българското общество". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съюзът на издателите в България, оглавяван от Любомир Павлов, в подал жалба в Европейската комисия жалба за незаконна държавна помощ, предоставена на Корпоративна търговска банка, а чрез нея и на свързаната с банката „Нова българска медийна група".

Съобщението за подадената жалба е поместено в сайта и печатното издание на вестник „Труд", в който Любомир Павлов е съсобственик заедно със собственика на фармацевтичния гигант "Софарма" Огнян Донев.

То идва ден, след като в. "Преса", който е от "противниковата" издателска групировка, публикува скандален запис на разговор, чиято автентичност не е потвърдена, но който уличава Любомир Павлов и съдружника му Огнян Донев в търговия с влияние.

Направено е уточнението, че „подателят на жалбата не се възползва от правната възможност неговата анонимност да бъде запазена", тоест Съюзът на издателите застава с името си зад жалбата.

Според сигнала средствата по депозитите на държавни фирми и институции в банката се използват и за финансиране на медиите на „Нова българска медийна група", собственост на Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски, който е депутат от ДПС.

„Нова българска медийна група" издава „Телеграф", „Монитор", „Политика" и е свързана косвено с вестниците „Уикенд" и „Шоу" и с телевизия ТВ7.

Според Съюза на издателите в България финансирането изкривява пазара и противоречи на европейското законодателство за защита на конкуренцията, пише „Труд".

През последните две години няколко пъти излизаха публични данни за депозитите на държавните пари и КТБ винаги имаше най-голям дял от тях, припомня „Дневник".

Предпочитанието да обслужва тези средства започва по времето на Тройната коалиция, но продължава в мандата на кабинета „Борисов".

В Корпоративна търговска банка са много от средставата на енергийните дружества.

Въпреки обещанието на финансовото министерство за прозрачност върху държавните депозити и как се избират банките, официална обща информация не е предоставяна отдавна така че не ясно какво е актуалното разпределение и съответно делът на банката, чийто мажоритарен собственик е Цветан Василев.

В интервю в края на миналата година той определи медиите на Ирена Кръстева като "приятелски", отрече собственост в тях и каза, че има интерес само в ТВ7, където представлява няколко инвеститора, отбелязва още „Дневник".

Жалбата от Съюза на издателите, оглавяван от Любомир Павлов, е внесена в четвъртък, а решение за такъв ход имало отдавна в организацията, става ясно от публикацията на „Труд".

Тя обаче била подадена сега, след дискусията в Брюксел в сряда за проблемите на медиите и свободота на словото в България.

На нея еврокомисарят по цифрови технологии Нели Крус определи ситуацията тук като тревожна и каза, че ще я следи като личен приоритет.

Обсъждането беше организирано от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). На срещата либералите коментираха варианта да поискат от ЕК мисия за проучване и мониторинг на медийната среда - нещо, което досега не се е случвало в държава-член на ЕС.

Ден след срещата Асоциацията на европейските издатели на вестници (ENPA) призова правителството в София спешно да реагира на притесненията за свободата на пресата в България.

В публикацията е цитиран и генералният директор на „Репортери без граници" Оливие Базил.

„Няма либерален пазар на медиите в България. Българските медии са в ръцете на една група, която след падането на Тодор Живков господства в икономическия живот. Днес в България съществува банка, откъдето по-голямата част от медиите взимат пари," казва Оливие Базил.

Информацията за подадената жалба става часове след като във вестник „Преса" бе поместена стенограма от запис на разговор на Любомир Павлов с неназовано лице, в което той открито говори за връзките си с властта и за своята "недосегаемост", отбелязва „Медиапул".

Пред „Труд" Любомир Павлов коментира публикацията в „Преса" с думите: „Публикуваният текст е пълна манипулация и фалшификат. Опитват се да попречат на това, което се случи в Брюксел, и да предотвратят последиците".

В „Труд" е цитиран Любомир Павлов, който казва, че "симбиозата между пари на държавни фирми, частна банка, пресгрупа и разпространение няма нищо общо с Европа и е вече нетърпима за българското общество".

Срокът за разследване по жалба за незаконна държавна помощ е 18 месеца. Ако комисията прецени, че такава помощ има, получателят трябва да я върне на държавата.

Еврокомисията вече извършва една такава проверка, от която все още няма резултат. През февруари тази година стана ясно, че ЕК проверява точно това - дали България не е нарушила правилата чрез депозитите на фирми и институции в банката.

Това разследване на Европейската комисия е по анонимен сигнал, изпратен в Брюксел още през есента на 2010 г. Като за този период комисията почти през цялото време събирала информация.

#Любомир Павлов #Ирена Кръстева #Делян Пеевски #Цветан Василев #Корпоративна търговска банка #„Труд" #„Телеграф" #Европейска комисия #ЕК #държавна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници