Повече пари за децата с увреждания от 1 януари

Повече пари за децата с увреждания от 1 януари
Източник: Мениджър
A A+ A++ A

От 1 януари влизат в сила съществени изменения в Закона за интеграция на хората с уврежданията и в Закона за семейните помощи за деца, информираха от АСП, предаде БНР.

Промените са свързани с предоставянето на нов вид месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, чиято цел е подпомагане на семействата при отглеждането им в семейна среда и тяхното социално включване. До сега, съгласно Бюджет 2016 г., размерът на месечната добавка за отглеждане на дете с трайно увреждане беше в размер на 240 лв. С новия Бюджет размерът на месечната помощ е увеличен и диференциран в зависимост от степента на увреждането или степента на намалената работоспособност.

Размерът на месечните помощи по Закона за семейните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане от родители (осиновители) за 2017 г. са между 930 и 350 лв. Запазва се досегашният размер на допълнителната еднократна помощ за дете с установени трайни увреждания 50 и над 50 на сто до навършване на 2-годишна възраст.

Само хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст имат право на месечна добавка за социална интеграция според индивидуалните им потребности.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници