Първа крачка към мира! Колумбия одобри закон за помилване на членове на ФАРК

Първа крачка към мира! Колумбия одобри закон за помилване на членове на ФАРК
LatinPost
A A+ A++ A

Колумбийският парламент направи първата стъпка от конкретизирането на мирното споразумение с лявата групировка „Революционни въоръжени сили на Колумбия” (ФАРК) и одобри закона за амнистия на нейни членове.

„Това е първа крачка към укрепване на мира благодарение на Конгреса, който одобри закона за амнистията при историческо гласуване”, написа президентът Хуан Мануел Сантос в профила си в Туитър.

Текстът беше одобрен първо от Камарата на представителите, а после и от тази Сената.

Законът за амнистия на членове на ФАРК е в основата на мирното споразумение, подписано на 24 ноември, за да се сложи край на над 52-годишна конфронтация с най-голямата и най-старата партизанска организация в страната.

ФАРК ще разполагат с половин година да сформират политическа партия, а 5700 партизани се очаква да започнат да напускат планините и да предават оръжието си. Те ще се ползват от тази придобивка благодарение на постигнатия мир, заяви председателят на Сената Маурисио Лискано.

Извършителите на престъпления срещу човечеството, на масови убийства и изнасилвания не могат да се ползват от този закон и ще бъдат изправени пред специален съд, какъвто също се предвижда в мирното споразумение.

Въпреки всеобщото облекчение от мирното споразумение много от консервативните граждани на Колумбия са недоволни, защото остават спорни наказанията за лидерите на лявата партизанска групировка.

#Колумбия #амнистия #ФАРК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »