Колумбия "ексхумира" легендарен кораб с потънало съкровище за $20 милиарда СНИМКИ

Колумбия "ексхумира" легендарен кораб с потънало съкровище за $20 милиарда СНИМКИ
A A+ A++ A

Колумбия се надява да ускори мисията си за възстановяване на тривековно потънало съкровище на стойност около 20 милиарда долара, тъй като собствеността върху богатството е в правна неопределеност на фона на продължаваща съдебна битка.

Президентът Густаво Петро нареди на администрацията си да ексхумира "свещения граал на корабокрушенията" - испанския галеон Сан Хосе - от дъното на Карибско море възможно най-скоро, каза министърът на културата на страната пред Bloomberg миналата седмица.

Петро иска да извади 3-мачтовия кораб с 62 оръдия на повърхността преди изтичането на мандата му през 2026 г. и е поискал да бъде сформирано публично-частно партньорство, каза министърът на културата Хуан Дейвид Кореа пред изданието в сряда.

„Това е един от приоритетите за администрацията на Petro“, каза той. „Президентът ни каза да ускорим темпото.“

Но мистерия обгръща собствеността върху огромната находка от злато, сребро и изумруди, която се оценява на стойност между 4 и 20 милиарда долара според съдебно дело.

Същността на проблема изглежда се върти около това кой се смята, че го е намерил. Галеонът Сан Хосе — с 600 членове на екипажа на борда — потъна на около 2000 фута на 8 юни 1708 г. по време на битка срещу британците във Войната за испанското наследство. Години наред остана легенда, тъй като точното му местоположение не беше известно.

След това през 1981 г. американската компания Glocca Morra твърди, че е открила изгубеното съкровище и предава координираното му на Колумбия с обещанието, че ще получи половината от състоянието, когато бъде възстановено.

Години по-късно, през 2015 г., тогавашният президент на Колумбия Хуан Мануел Сантос посочва, че флотът на страната е открил останките на Сан Хосе на друго място на морското дъно.

Колумбия никога не е публикувала координатите на последното място за почивка на кораба, но Glocca Morra - сега наречен Sea Search Armada - вярва, че страната е открила част от същото поле от отломки през 2015 г., което за първи път компанията е открила 34 години по-рано.

Компанията съди правителството на Колумбия за половината от съкровището, или 10 милиарда долара, според нейната оценка, съгласно споразумението за насърчаване на търговията между САЩ и Колумбия.

#кораб #Колумбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници