ЮНЕСКО: Деца от цял свят рискуват живота си, за да отидат на училище

ЮНЕСКО: Деца от цял свят рискуват живота си, за да отидат на училище
Източник: Webcafe.bg
A A+ A++ A

Според ЮНЕСКО, докато в единия край на света има 57 милиона деца, които не ходят на училище, то в другия има стотици деца, които живеят в най-отдалечените кътчета на планетата, рискувайки живота си всеки ден, за да стигнат до училище. Докато в някои части на света, родители и деца приемат хващането на училищния автобус за най-рисковата част на учебната план, то в Суматр, Колумбия, децата "летят" 800 метра върху стоманен кабел над реката Рио, пише 24 часа.

Други пътуват със сал до училище. Трети преодоляват планини по кози пътеки, пълзят по скали, плуват през буйни реки, минават по висящи мостове или се спускат по метални въжета. На мнозина това може да се струва невероятно, но е факт. Това са истинските истории на деца, чието желание за образование е по-силно дори от страха от смъртта.

 

Учениците в Ява, Индонезия, карат колело върху необезопасен мост В някои части на Индонезия, деца карат колела върху аквадукта, който разделя две села. Моста се намира на стотици метри над земята и е проектиран за транспортиране на вода и храна, но не и за хора, съобщи wonderslist. Мостът е построен в холандската колониална епоха и е наричан още”моста на смъртта”. Въпреки лошите транспортни условия децата използват моста за тяхното пътуване до училище, въпреки че не е обезопасен. Те поемат ежедневно риск за живота си, за да стигнат до училище. „Някои приятели са преминавали с велосипед. Те трябва да се държат за парапета на моста, докато въртят педалите”, сподели едно от децата, което рискува живота си всеки ден по пътя до училище. 


Колумбия, Богота - деца "летят" 800 метра над река Рио Негро В Колумбия децата, които живеят в тропическите гори, на 40 мили югоизточно от столицата Богота, пътуват чрез стоманени кабели, които свързват едната страна на долината с другата. Това е единственият начин да се достигне до училище, съобщи kanal3. Учениците от Колумбия са принудени всеки ден да "летят" 800 метра върху стоманен кабел, който е опънат на височина 400 метра над река Рио Негро. Потокът е приток на Амазонка, преведено на български, името й означава Черната река - водите й са толкова коварни и бързи, че никога не може да й се види дъното. 

 

Децата на Занскар, Хималаи Учениците в Хималаите всеки ден правят походи по пътя за училище. Опасността на тяхното пътуване се крие в това, че пластовете лед, по които ходят са много тънки и има голям риск, децата да пропаднат в ледовете, ставайки жертва на студената вода долу. И ако това се случи, рискът от хипотермия е много голям. Въпреки това желанието за образование на децата в Занскар е голямо.



Децата на Гулу, Китай За да стигнат до планинското село Гулу в провинция Съчуан, учениците са принудени да вървят часове наред по изключително тесни и стръмни планински пътеки, чиято широчина на места не е повече от 50 сантиметра. Който не се движи плътно до скалата, рискува да падне в пропастта. В отделни етапи от маршрута децата могат да разчитат и на възрастните. Начално училище се намира на половината път нагоре в планината и всеки ден ученици от близкото село Генгуан, трябва да се изкачват по тесни и криволичещи пешеходни пътеки. Началното училище е, може би, най-отдалеченото в света.

 

На училище с гума Децата във Филипините използват напомпана гума, за да пресекат реката по пътя им към училище в отдалечено село в провинция Ризал, източно от столицата Манила, съобщи nydailynews. Учениците трябва да ходят в продължение на поне един час на ден, за да стигнат до училище, а понякога са принудени да пропуснат занятия или са приютени в домовете на роднини, ако нивото на реката е повишено заради дъжда. Според УНИЦЕФ във Филипините образованието е доста сериозен проблем, защото само 60% от 5-годишните деца, имат достъп до предучилищно образование.

 

 


800 метра надолу - и после обратно Едва ли има по-опасен път до училище от този: децата от едно планинско село в китайската провинция Съчуан са принудени да преодоляват височина от 800 метра. На път за училище слизат надолу по импровизирана стълба, а на връщане рискуват още веднъж живота си, изкачвайки се нагоре. Учителят Ли Гуилин помага на децата да се катерят по една от петте паянтови дървени стълби, за да достигнат до училището. Стълбата от бамбук е единственото средство за достъп до селото, съобщи chinadailymail. В него живеят 15 деца на възраст 6 до 15 години. Общото население е от 72 семейства, те се издържат основно от производството на картофи, орехи и люти чушки.



Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници