Ще се радваме ли на сняг по Коледа и Нова година?

Ще се радваме ли на сняг по Коледа и Нова година?
commons.wikimedia.org
A A+ A++ A

Климатологът доц. д-р Георги Рачев съобщи в ефира на Нова телевизия, че по всяка вероятност на Коледа няма да има сняг. „За Нова година също не се очаква снежна покривка“, добави той. „Месец декември се очерта изключително сух месец, над по-голямата част от страната не е валяло въобще. Дори в планините няма никакъв сняг”, заяви климатологът.

Виновни за липсата на валежи са непрекъснато образуващите се антициклони над страната ни. „Не само у нас, но и в Западна Европа е ужасно сухо. Валежите са под нормата за декември“, каза още доц. Рачев.

Прогнозата за тази седмица предвижда валежи от сняг от вторник до петък, но ученият сподели, че средиземноорските циклони, които е трябвало да донесат сняг у нас, така и не са се зародили и е много вероятно тази прогноза да не се сбъдне.

Рачев обаче прояви оптимизъм:

„Но по Коледа се случват чудеса, още повече че на няколко пъти се появява един никому неизвестен средиземноморски циклон, който формира тези валежи и след това изчезва. Синоптичната обстановка е тежка и затова този месец много често прогнозите се изплъзваха и бяха конкретни и точни едва 1-2 дни преди конкретната дата. Най-сигурна ще е прогнозата в понеделник, но ако има валежи, те ще бъдат много слаби“.

А в последната неделя преди Коледа времето ще бъде почти тихо с максимални температури между 1°и 6°, в София около 2°, информират от НИМХ към БАН, цитирани от Агенция „Фокус“.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане значително по-високо от средното за декември. Облачността ще се разкъсва и намалява и след обяд над цялата страна ще бъде предимно слънчево.

Над Черноморието ще бъде слънчево. Максимални температури на въздуха ще са около 3°-5°. Температурата на морската вода ще бъде 7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините преди обяд облачността ще е значителна, а след обяд ще се разкъсва и намалява. Ще духа силен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 2°, на 2000 метра – около -7°.

#сняг #Коледа #Нова година

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници