Следят за качеството на пиратките за празниците

Следят за качеството на пиратките за празниците
Източник: Снимка прес
A A+ A++ A

С наближаването на празниците на пазара се появяват все повече пиротехнически средства. От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор следят за качеството на продуктите, предаде БНТ. 

"Всяко едно изделие може да бъде опасно, ако не се използва правилно. Проверките ни до момента показаха, че при над 400 вида изделия, копито са проверени, повече от 25% от тях са потенциално опасни. Основно несъответствие е липса на маркировка, която показва, че продукта е преминал съответните тестове и изпитания, и отговаря на европейските норми за безопасност. Второто нещо е инструкцията за използване. Тя трябва да е на български език, да е с подходящ размер шрифт и да може да се прочете от всеки", коментира Мирослав Йотов, Дирецкия надзор на пазара. 

Светещите гирлянди, които се предлагат на пазара, също могат да бъдат опасни. "Най -важните съвет за хората е, че когато купуват такъв гирлянд, той трябва да е с подходящо сечение на кабела. Прекалено тънките кабели са потенциално опасни", допълни Йотов. До момента има издадени 42 акта за нарушения на търговци.

#Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници