Лукс в Бачковския манастир! Монасите предлагат нощивки във VIP апартаменти

Лукс в Бачковския манастир! Монасите предлагат нощивки във VIP апартаменти
http://www.monitor.bg/
A A+ A++ A

След основен ремонт, за който недостигаха пари, сега Бачковският манастир разполага с 6 луксозни апартамента, в които могат да отсядат само официални гости, съобщава Нова телевизия. Монасите в манастира предлагат нощувки във VIP апартаменти.

И така, Бачковският манастир се готви усилено за предстоящите Коледни празници, когато ще посрещне туристи в буквално 5-звезден лукс, пише в. Монитор. Реновираните стаи са със собствени баня с тоалетна, а за по-претенциозните гости монасите са подготвили апартаменти с красиви автентични холандски мебели в стил „рококо” и „барок”, като навсякъде има WI-FI. 

"В момента имаме 14 двойни стаи със самостоятелни баня с тоалетна, както и 5 апартамента, единият от които е патриаршеският. Отделно имаме 155 туристически места. Когато довършителните работи по новото ни южно крило приключат, ще имаме още 15-16 двойни стаи за туристи. Надяваме се ремонтите да свършат и да открием новото крило за Голяма Богородица на 15 август догодина”, обясни игуменът на обителта архимандрит Симон. Когато това се случи, манастирът ще разполага с общо към 230 места за поклонници и туристи. Цените не са никак високи, въпреки че условията са луксозни. В реновираните двойни стаи със собствен санитарен възел нощувката струва по 15 лева на легло, а апартаментите са между 50 и 70 лева на вечер в зависимост от това дали се отдават на организирана група или посещението е индивидуално.

Патриаршеският апартамент не се дава под наем. Той е предназначен само за Негово светейшество българския патриарх Неофит при визитите му в Бачковския манастир. Откакто е избран за патриарх обаче не се е случвало да остане и да преспи в обителта, припомня отец Симон, като уточнява, че Неофит е нощувал в манастира преди да бъде избран за глава на Българската православна църква през февруари 2013г.

Масивното писалище в работния кабинет в патриаршеския апартамент. Неговият апартамент е обзаведен с тежки тъмно червени пердета по прозорците, а столовете, както и останалата мебел, са уникални. Те са холандски в стил „рококо” и са дървени и тапицирани в същия тъмно червен цвят, каквито цветове са пердетата и мокетът. Патриаршеският апартамент е от две стаи – работно помещение с огромно и красиво писалище, покрито с елегантни дърворезби. Стената в работния кабинет е превърната в масивна библиотека, по която има изваяни дървени цветя, а леглото в съседната стая за главата на православната ни църква е изключително скромно.
 
Спалнята на патриарха в единствения апартамент, който не се отдава под наем.

Всички останали апартаменти са в различни стилове и обзавеждане, което е направено с много вкус, а резултатът е постигнати уют и удобства. Те също имат две стаи и разполагат със собсвена баня с тоалетна, като не без значение е, че абсолютно всички помещения за гости са добре отоплени в студените зимни дни и нощи. За следващата година манастирът получи 199 000 лева държавна субсидия, част от която ще отиде именно за отопление и осветление. Годишната издръжка по това перо достига към 110 000 лева, тъй като обителта се отоплява с нафтови котли. Дизелът в момента никак не е евтин и за отопление през зимата Бачковският манастир харчи към 80 000 лева.

Другата част от субсидията ще отиде за реставрация на икони от 16-18 век. Ще бъдат заделени средства от субсидията и за манастирската библиотека, в която се съхраняват изключително ценни ръкописи и книги, образци на старопечатни книги, печатани в Цариград, които са на столетия.

Останалите апартаменти в обителта за туристи и поклонници също са обзаведени луксозно и уютно

Именно в един от луксозните апартаменти в обителта миналия ноември за около 10 дни е отседнал известният ни писател академик Антон Дончев. В Бачковския манастир той е написал последните щрихи на най-новия си роман „Сянката на Александър Велики”. Обителта е едно от любимите места за писане на академик Дончев, който често посещавал манастира заради тишината и уюта. Когато отишъл в края на миналата година, за да довърши романа си на спокойствие, имало готов само един апартамент, който братството му предоставило. „Той много обича да идва в манастира. Посещава ни почти всяка година и често се чуваме по телефона”, признава игуменът. Навремето Антон Дончев пак в Бачковския манастир довършил друг свой роман – „Трите живота на Кракра”, излязъл на пазара през 2007г. Като гост академик Дончев бил много скромен и тих, обяснява отец Симон.

Към 25 000 руски туристи чакат зимата в манастира

Между 18 000 и 25 000 руски туристи се чакат да минат на път към Пампорово тази зима през Бачковския манастир. В момента обаче сезонът за туристи все още не е открит и в обителта е спокойно. От ноември до към средата на декември е най-слабото реме през годината откъм посещаемост, казват монасите. Хората започват да прииждат покрай предстоящите коледни празници. Посещенията на чуждестранните туристи са договорени с тур.операторските агенции, които включват в маршрута на групите разглеждане на обителта.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници