Силен спад в износа на Турция за третото тримесечие

Силен спад в износа на Турция за третото тримесечие
Източник: Капитал
A A+ A++ A

Икономиката на Турция се сви през третото тримесечие на годината с оглед на солиден спад на износа и на домакинските разходи, показват данни на Турския статистически институт, предаде БНР. 

Брутният вътрешен продукт се понижи през третото тримесечие с 1,8% спрямо същия период на миналата година след експанзия с 4,5% през второто тримесечие. Това представлява първо свиване на турската икономика от 2009-а година насам. Разходите на домакинствата се свиха с 3,2% в контраст с техен растеж от 3,7% през второто тримесечие, докато правителствените разходи нараснаха с цели 23,8% след тяхно повишение с 13,7% през периода април - юни. 

В същото време инвестициите се понижиха с 0,6% след растеж с 4,7% през предходното тримесечие. Износът на турски стоки и услуги се сви със 7% през третото тримесечие, докато вносът нарасна с 4,1%. През второто тримесечие износът остана непроменен спрямо началото на годината, докато вносът нарасна с 9,1 на сто. 

Негативно влияние върху икономическия растеж през третото тримесечие оказва и намаляването на селскостопанското производство със 7,7%, както и спадът на индустриалното производство с 1,4%, докато производството в сектора на услугите се сви с цели 8,4 на сто. Единствено строителният сектор бележи известен подем от 1,4 на сто. 

Турската лира реагира негативно на солидното свиване на БВП през третото тримесечие с 1,8% на годишна база, тъй като средните прогнози на финансовите пазари бяха за негов по-умерен спад с 0,4 на сто. 

Щатският доларът поскъпна с 1,7% към 3,5480 турски лири, след като преди слабите данни местната валута се търгуваше около 3,5100 нивото. Турската лира се намираше под натиск от продажби още преди слабите данни с оглед на общата слабост на валутите на т.нар. "развиващи се пазари" преди очакваното в сряда (14-и декември) повишение на основната лихва на Федералния резерв на САЩ.

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници