Днес погребват жертвите на експлозията Хитрино

Днес погребват жертвите на експлозията Хитрино
Източник: БНР
A A+ A++ A

Достъпът до Хитрино е забранен заради изтичане на газ от някои от цистерните. Изтичането на газ прави и достъпа до цистерните опасен, като това изтичане ще забави източването им. Това съобщиха вицепремиерът Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов тази сутрин. Ситуацията се усложнява и жителите на селото няма скоро да могат да се приберат, предаде БНР.

Сутринта е пресечен незаконен опит за влизане в селото. Властите предупреждават хората да не правят подобни опити. Екипи на полицията и жандармерията охраняват домовете и имуществото на хората в Хитрино от евентуални посегателства. От пресцентъра на МВР информираха, че днес ще започне отваряне на цистерните, но тъй като технологията е сложна и опасна, гражданите са призовани да спазват инструкциите на полицейските служители и да не влизат в периметъра на инцидента.

През изминалата нощ авариралите цистерни са били охлаждани, днес трябва да започне преточване на съдържанието им, след което да се качат обратно на релсите. Необходимо е и да се възстановят бетонните стълбове и да се ремонтира прекъснатата контактна мрежа. Общо12 вагона са излезли от релсите. По първоначални данни, има скъсване между 5-ти и 6-ти вагон, но не е ясно дали това е следствие или причина за инцидента.

Днес жертвите на експлозията ще бъдат погребани в съседни населени места. 14 жители на Хитрино, сред които две деца, прекараха нощта в Кризисния център в Шумен. Очаква се обявяването на бедствено положение в Хитрино, което е стандартна процедура в подобни ситуации. Днес в Кризисния център ще влязат и психолози и социални служители, които да опишат имената на настанените, за да им бъдат раздадени помощите.

Един от пострадалите по време на взривовете - Стефан Стефанов, разказа: "Получил съм интоксикация. Преляха ми банки и пак се върнах при семейството си. Имаме храна и завивки. Лекарства ние си носехме, но на други хора са давали. Смятам след два-три часа да отивам при роднини с цялото семейство. По-добре да сме си близо до селото. На пет километра ще бъдем. Ако кажат да се приберем, ще се приберем. Като излязохме след взрива, хвърчаха отломки. Живеем на 300-400 метра от взрива. Има счупени прозорци, избити черчевета. Но другото, което стана там, е същински ад".


"На този етап сме на изчакване. Доброволците очакват от нас и Кризисния щаб решение кога може да се влезе в Хитрино, защото няма условия, които да гарантират безопасност на нашите доброволци". Това заяви заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, координатор на доброволците на партията.

Ние се надяваме след като приключат операциите по източване и извеждане на цистерните, нашите доброволци да могат да помогнат на пострадалите и да успокоим хората, декларира Ахмедов. 

Помощта на доброволците ще се изразява в разчистването на съборените къщи и обществените сгради, за да се приведе общината в работен режим. Помощта ще засяга всеки аспект, който е от първа необходимост, каза още Ахмедов. 

#Хитрино #Румяна Бъчварова #Георги Костов #Експлозията #Ахмед Ахмедов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници