МОСВ иска драстично поскъпване на таксите за ползване на вода от бизнеса

МОСВ иска драстично поскъпване на таксите за ползване на вода от бизнеса
Economic.bg
A A+ A++ A

В последния ден на ноември Министерството на околната среда и водите обяви за обществено обсъждане изцяло нова Тарифа за таксите за водовземане, за ползване на воден обект и за замърсяване, пише БГНЕС.

Тарифата предвижда драстично поскъпване на таксите за ползване на вода от бизнеса, които държавата събира. Поскъпването е в изпълнение на заложеното в приетите преди година промени в Закона за водите, които предвиждат въвеждането на правилото “замърсителят плаща”.

“Проектът на тарифа е разработен в съответствие с предвидените мерки, включени в плановете за управление на речните басейни, за осигуряване на ценовата политика, създаваща подходящи стимули за потребителите за ефективно използване на водите и приносът на водоползвателите към възстановяване на разходите за водни услуги”, пише в доклад на министъра на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева. По данни на Евростат ефективността на използването на водите за България е 750,66 м3/човек, при средно за ЕС 356,7 м3/човек, а ефективността на използването на водите в България, спрямо брутната добавена стойност (БДС) за България е 182,18 м3/1000 евро, при средно за ЕС 34,33 м3/1000 евро, става ясно от частичната предварителна оценка на въздействието на новата тарифа.

От МОСВ са наясно, че новата тарифа пряко засяга малките и средни предприятия, поради което предлагат и поскъпването да става поетапно – до 2021 година.

Предлага се повишаване таксата за водовземане от повърхностни води за производството на електроенергия от ВЕЦ, която от 0,0016 лв. на куб. м. ще стане – 0,0017 лв./куб. м. през 2019 г. и 0,0018 лв./куб. м. през 2021 г. Таксата за производство на електроенергия ще поскъпне от 0,002 лв. на куб. м. през 2017 г. на 0,005 лв. на куб. м. след пет години.

Единичният размер на таксата за ползване на воден обект за изземване на наносни отложения се увеличава от 1 лв. на куб. м. на 2,55 лв./куб. м. Сериозно поскъпване се предвижда и за водоснабдяването за животновъдство и аквакултури от подземни води. От 0,03 лв./куб. м. през 2017 г., таксата трябва да достигне 0,08 лв./куб. м. през 2021 г. Предвижда се поскъпване на таксата и за промишлено водоснабдяване – от 0,07 лв./куб. м. през 2017 г. на 0,09 лв./куб. м. през 2021 г.

Не се предвижда промяна за таксата, която държавата събира за водовземане от минерални води.

МОСВ предвижда общественото обсъждане на новата тарифа да приключи в средата на месец декември, след което, за да влязат в сила по-високите такси, те трябва да се гласуват от правителството в оставка или от следващ кабинет. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници