Загуба на обоняние (аносмия)

Загуба на обоняние (аносмия)
A A+ A++ A

Загубата на способността да усещате миризми, на латински – аносмия, може да е частична или пълна, въпреки че пълната загуба на обоняние е изключително рядка. Може също така да е временна или постоянна в зависимост от причината.

Колкото и загубата на обоняние да е възможен симптом при сериозно заболяване, тя невинаги е сериозна сама по себе си. И все пак обонянието, което въпреки че еволюционно е загубило голяма част от значението си и за човека загубата на обоняние не е фатална, е основно сетиво. За да бъде цялостно усетен вкусът на храната, голяма е ролята и на обонянието.

Загубата на  обоняние е възможна причина за загуба на интерес към храненето, което може от своя страна да доведе до загуба на тегло, малнутриция и дори симптоми на депресия.

Най-честата причина за загуба на обоняние са настинката, грипът и грипоподобните състояния. При тях загубата е временна и преминава като всички останали симптоми за броени дни. Други възможни причини за загуба на обоняние са носните полипи, синузитът, алергичният ринит. Не трябва да се подценява и възможността загубата на обоняние да се причинява от мозъчен тумор, когато не може да се открие друга причина. В редки случаи има генетични дефекти, в резултат на които човек не може да усеща миризми по рождение.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници