Практикува ли се още електроконвулсивна терапия (електрошок)?

Практикува ли се още електроконвулсивна терапия (електрошок)?
A A+ A++ A

Когато се говори за електрошок, хората си представят по-скоро сцена от филм на ужасите, в която зъл учен включва ток на своите жертви. Повечето хора може би смятат електрошока за един стар и забравен метод на лечение, но той се използва и днес в съвременните психиатрични клиники.

Електроконвулсивната терапия (или позната още като електрошок) е процедура, при която електрични заряди минават през мозъка, променят мозъчната активност и водят до кратък припадък, гърч.

Електроконвулсивната терапия, изглежда, води до мозъчни химични промени, които могат незабавно да променят симптомите при някои психически заболявания. Електрошокът често е ефективен метод на лечение, когато останалите методи се оказват неуспешни.

Негативната и плашеща представа за електроконвулсивната терапия е изградена на база на първоначалните техники, когато висока доза електричество е прилагана без предварителна упойка и е довеждала пациента до загуба на памет, счупване на кости и други сериозни странични ефекти.

Електрошокът като терапевтичен метод е много по-безопасен днес. Въпреки че има известни странични ефекти, използваната модерна техника позволява да се дозира точно приложеното електричество и да се получи максимален резултат при минимален риск.

По статия на Mayo Clinic

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници