Да си спомним за Маестро Никола Гюзелев

Да си спомним за Маестро Никола Гюзелев
bnr.bg
A A+ A++ A

Спокойно може да наречем декември - месецът на Маестро Никола Гюзелев. Именно този период от годината е отреден за юбилейните чествания в памет на Никола Гюзелев по повод 80-годишнината му, пише БГНЕС.

Кулминацията на Националното честване на 80-годишнината от рождението и 50 години на международните сцени на прочутия български певец и артист Маестро Никола Гюзелев, Доктор Хонорис Кауза на БАН, Комендатор на Италия, Носител на престижната международна награда „Златен Верди“, удостоен с най високи отличия на България и Италия, е юбилеен концерт в памет „Рицарят на Операта“, в зала 1 на НДК на 13 декември от 19.00 часа.

Юбилейна изложба от снимки в роли и афиши заедно с представяне на нови литературни и музикални издания в памет на Никола Гюзелев, както и откриване с Мултимедия и кратка прожекция в НДК, Мраморно фоайе са част от останалите събития, посветени на Маестрото. Те ще се проведат на 2 декември от 18.00 часа.

Ще бъде представен и новият биографичен роман „Щрихи към портрета на Никола Гюзелев“ на Владимир Гаджев и издателство „Стефан Добрев“, както и монография-албум „Рицарят на Операта”, по случай 80-годишнината на Маестрото, съвместно издание на НДФонд ”13 века България” и Фондация „Никола Гюзелев”.

Съпругата на Никола Гюзелев-Анна Мария Гюзелева ще представи стихосбирката си, посветена на него „А душата знае“, която е обогатена с авторски картини на артиста.

Юбилейният концерт в памет „Рицарят на Операта“, в зала 1 на НДК на 13 декември от 19.00часа е и централен акцент в програмата на тазгодишното XXX издание на Новогодишен музикален фестивал (НМФ). Музикалната програма е подбрана изключително прецизно и включва арии и дуети из опери на Белини, Верди, Пучини, Понкиели, Бойто, Джордано и Мусоргски. Участват: Бойко Цветанов (тенор), Калуди Калудов (тенор), Марян Йованоски (баритон), Николай Кърнолски (бас), Орлин Анастасов (бас), Франческа Патанe’, (сопран), Даниела Дякова (мецосопран). Диригент: Маестро Донато Ренцети. Участват още Софийската филхармония и Национален филхармоничен хор “Светослав Обретенов” с диригент Славил Димитров. Концертът се организира съвместно от НДК , Фондация “Никола Гюзелев” , Италианският културен институт в София и е част от голямото юбилейно честване в памет на големия български бас.

Освен това са предвидени и прожекции на оперни спектакли с оперните звезди Никола Гюзелев и Алфредо Краус на Операта „Фауст’’ от Ш. Гуно на 14 декември от 19.00 ч. в Кино Люмиер в НДК и на‘’Хофманови разкази’’от Ж. Офенбах на 15 декември от 19.30 ч. в Кино Одеон.

Юбилейните събития посветени на Никола Гюзелев през 2016г. са под патронажа и с подкрепата на Министерството на културата на България, на Националния Дворец на културата, на Българска Академия на науките, със съдействието на Италианския Културен Институт и на Италианското посолство в София, на Българския Културен Институт в Рим, на Генерално Консулство на България в Милано и Посолство на България в Рим, на Асоциация ''Артемидия'' Италия, на Римската Художествена Академия-РУФА, на Българския културен Институт в Страсбург Франция, с подкрепата на Фирма ''Свилоза'' България, на Пощенска Банка България, на Корале „Джузепе Верди’’Парма, на Община Павликени, Община София, с медийната подкрепа на БНТ, БНР, Радио Ватикана и др.

Никола Гюзелев е роден през 1936 г.в град Павликени, България. Той е един от най-изявените представители на съвременното оперно изкуство. Необичайният му талант се проявява във вълнуващи персонажи, завладяващи и дълбоко влияещи върху публиката чрез задълбочени, брилянтни и искрени интерпретации. Характерите, създадени от Гюзелев, не е традиционното възкресяване на добре познати модели. Те са пълнокръвни, разнолики личности, подържащи постоянна емоционална връзка със съвременния зрител.

Гюзелев успява да създаде главната нишка на света на героите си по начин, по който го е правил Шаляпин. Одухотвореното лице, очите, които казват толкова много – понякога влажни от мъка, понякога – ледено студени и жестоки или лукаво проблясващи.... И тогава зазвънява гласът му – освободен в целия си диапазон дълбок и красив бас. Глас, който вае! Гюзелев като актьор впечатлява с вътрешната си енергия и страст, с дълбокия си емоционален потенциал. Той създава необичайни преживявания и емоции. И жестовете му – толкова експресивни, нежни и срамежливи, предизвикващи или прощаващи. Винаги енергични, те са елегантна и прецизна изява на сценичното му мислене, като придават съвършенство и завършеност на сценичните му образи. Носена на крилете на вдъхновението, артистичната душа на Гюзелев ни кара да живеем с него и да му вярваме.

Ученик на световно известния педагог Професор Христо Бръмбаров, Гюзелев съчетава основните елементи на българската певческа школа, безупречната техника на италианското белканто и интензитета на славянската емоционалност и богатата палитра на репертоара си от френските оперни автори. Едновременно с това, Гюзелев е и отличен художник, завършил Софийската Художествена Академия и този факт допринася за това да демонстрира универсалната си култура и художественото одухотворяване на над 80 оперни персонажа, оставили своя отпечатък на повечето от най-прочутите оперни и концертни зали по света.

Маестро Никола Гюзелев е последният от триадата на световноизвестните български оперни баси, заедно с Борис Христов и Николай Гяуров.У достоен с най-значимите награди на България (между най важните са Стара планина I степен, Кирил и Методий I степен, Златен ве Iстепен, Doctor Honoris Causa на БАН - Българска академия на науките), както и много награди в Италия, включително Златен Джузеппе Верди, други награди от Торино, Верона, Рим, Парма; Директор на Българската академия на изкуството и културата в Рим в периода 1994-96г., след Борис Христов; през 2005 г. е удостоен от Президента на Италия с високото национално звание Комендаторе на Италианската република; славил с изкуството си по целия свят своите две страни - България и Италия.

Доктор Хонорис Кауза на БАН-Българска Академия на Науките, Комендатор на Република Италия, носител на международната Награда „Златен Джузепе Верди” за постижения и принос в Белкантото. Удостоен с най високи отличия на България и Италия. Почетен гражданин на Павликени и Парма, Италия. Никола Гюзелев е роден в град Павликени на 17 август 1936 г. Още първите години от живота му са белязани със знака на музиката и живописта. Никола почва да пее от съвсем малък. На 11-годишна възраст той вече изпълнява главната роля в оперната постановка "Малкият цигулар" в родния си град. На същата възраст той осъзнава, че има и друга дарба - на художник. Така започва да рисува, да пее и да свири, като в различни периоди от детството си вярва, че ще бъде велик художник, ненадминат певец или бъдещ Паганини. Когато е на 15, веднъж чува по радиото изпълнение, което го кара да "замръзне". Монологът на Борис от операта "Борис Годунов" на Мусоргски в изпълнение на Едмонд Косовски пробужда в него любовта към операта. През 1951 г. семейството му се премества да живее в София. Започва да посещава оперни и театрални спектакли, в училищни концерти изпълнява ролите на княз Игор, Иван Сусанин и тореадора от "Кармен". Не спира и с рисуването - печели конкурси в училище. Приет е в Художествената академия в специалността "Живопис". Като студент се отличава с ярка дарба и отлична техника. По време на следването си учи и пеене при Цветана Събева и Илия Йосифов и става солист в Ансамбъла за песни и танци при Министерство на вътрешните работи. Явява се на конкурс за нови членове на академичния хор "Георги Димитров", където изпълнява ария на Иван Сусанин и печели конкурса. Участва в редица концерти и фестивали в Москва, Виена, Хелзинки (1962), където е отличен със златен медал като солист. През 1960 г., когато с отличие завършва висшето си художествено образование, му предлагат договор за работа в Берлин и той се подготвя да замине.

По това време Гюзелев се среща с оперния певец и музикален педагог Христо Бръмбаров и взима решение да остане в България и да учи пеене при него. Завинаги остава благодарен на учителя си, за когото през целия си живот говори с много обич и почитание.

През 1960 г. Гюзелев става стажант в Софийската народна опера. Година и половина по-късно - на 27 юни 1961 г. дебютира в ролята на Тимур в премиерния спектакъл на "Турандот". През 1961 г. става и редовен артист в Народната опера. Следват ролите на Миха от "Продадена невеста" и отец Гавраил от операта на Константин Илиев "Боянският майстор".

През 1963 г. в ролята на Филип II от "Дон Карлос" Гюзелев печели Първа награда и Златен медал на втория Международен конкурс за млади оперни певци в София. Успехът идва само след 2 сезона на професионалната сцена. През 1968 г. той за пръв път стъпва на сцената на театър "Реджо" в Парма, Италия, и грабва сърцата на публиката. Той изпълнява ролята на Атила от едноименната опера на Верди. Успехът му е колосален.

Никола Гюзелев пее на големите оперни сцени в Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Япония: "Ла Скала" - Милано, "Реджо" - Парма, "Сан Карло" - Неапол, "Щатсопера" - Виена, "Щатсопера" и „Дойче Опер“- Берлин, "Ковънт Гардън" - Лондон, "Гранд Опера" - Париж, "Болшой театър" - Москва, "Метрополитън опера" в Ню Йорк, "Колон" - Бунос Айрес и много други. Негови партньори на сцената са били Борис Христов, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Ана Томова-Синтова, Владимир Атлантов, Евгений Нестеренко, Елена Образцова, Франко Корели, Джоан Съдърланд, Пласидо Доминго, Пиеро Капучили, Ренато Брузон, Катя Ричарели, Грейс Бъмбри и много други.

От 1994 г. започва неговата педагогическа дейност. Началото е през 1994-1996г. когато Никола Гюзелев е Директор на Българската Академията за култура в Рим на името на "Борис Христов" и подготвя два курса млади талантливи певци, които сега са на българските и на световните сцени. Той продължи да предава своя опит на младите почти до края на земния си път.

Неговите последни изпълнения на голямата сцена са в Италия, на Арената в гр.Мачерата с ролите на Филип и Инквизитора от "Дон Карлос" на Верди през лятото на 2005 г., в Прага, Концерт в прочутата концертна зала "Рудолфинум" през декември 2008 г., в Софийска Опера на Коледния концерт по случай удостояването му със званието Доктор Хонорис Кауза на БАН през декември 2009 г. И неговата публика го запомни винаги на върха! 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници