Папата не се страхувал от изтичането на документи

Папата не се страхувал от изтичането на документи
Дясната ръка на папата подчерта, че Бенедикт XVI е благороден човек, човек с голяма вяра, човек на молитвата и със сигурност няма да се уплаши от нападките. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Папа Бенедикт XVI няма да се уплаши от скандала с изтичането на документи, разтърсил Ватикана, заяви кардинал Тарчизио Бертоне, смятан за дясната ръка на Светия отец.

В интервю за италианска държавна телевизия Бертоне, чийто пост е равен на премиерския, нарече „свирепи и целенасочени“ нападките срещу папата и църквата, предаде bTV.

Смята се, че именно Бертоне е главната мишена на безпрецедентната кампания с изтичане на документи, довела неотдавна до ареста на папския иконом.

Според запознати с нравите във Ватикана икономът е само изкупителна жертва в много по-мащабната битка за власт в папската държава между съюзници и врагове на Бертоне, предаде „Ройтерс“.

„В църквата винаги е имало атаки с определена цел, но този път тези атаки, изглежда, са по-конкретно насочени, на моменти дори свирепи, нараняващи и организирани“, каза Бертоне.

Той подчерта обаче, че Бенедикт XVI е благороден човек, човек с голяма вяра, човек на молитвата и със сигурност няма да се уплаши от нападките.

Изтеклите документи, привлекли общественото внимание, навеждат на мисълта за корупция в бизнес отношенията на Ватикана с италиански компании, за фаворизиране на приятели и за борба за власт между съперничещи си кардинали, както и за сблъсъци заради управлението на ватиканската банка.

Част от поверителната информация, изнесена от арестувания иконом Паоло Габриеле, беше публикувана в книга и в италианската преса и освети част от тайните на Светия престол, свързани с данъчните проблеми на Ватикана, педофилски скандали и преговори с различни хардлайнери от Католическата църква.

По-рано папата учреди комисия от трима кардинали, която да разследва многократното изтичане на поверителни документи. Отделно разследване се води от ватиканската полиция.

#Папа Бенедикт XVI #Ватикана #Светия отец #църква #Паоло Габриеле #Светия престол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници