Спецсъдът остави в ареста афганистанеца, запалил българското знаме при бунтовете в Харманли

Спецсъдът остави в ареста афганистанеца, запалил българското знаме при бунтовете в Харманли
Източник: БНТ
A A+ A++ A

Най-тежката мярка - задържане под стража наложи Специализираният съд на афганистанеца, обвинен, че е изгорил българското знаме по време на размириците в Харманли. Бахир Ярунал вече беше обвинен за хулиганство заедно с други 18 души. Макар мъжът да отрича - според прокуратурата има неоспорими доказателства за неговата вина. За това престъпление законът предвижда до 2 години затвор и до 3000 лева глоба, предаде БНТ.

20-годишният Бахир е един от организаторите на безредиците в лагера в Харманли, твърдят свидетели. По време на протеста хвърлял камъни по полицаите и улучил един от тях в главата. Съдът днес му наложи най-тежката мярка за неотклонение заради "опетняване на българското знаме".

Съдът прие аргументите на прокуратурата, че има опасност обвиняемият да извърши ново престъпление или да се укрие. Пред Агенцията за бежанците Бахир сам е разказал, че е преминал границата ни нелегално с помощта на трафиканти. Представил се е и с чужда самоличност. Дни преди протеста в Харманли той е получил отказ за предоставяне на международна закрила и е определен като икономически, а не политически бежанец. Според съда Бахир Ярунал няма валиден документ за самоличност, според адвоката му обаче той има постоянен адрес в София.

Пред спецсъда Бахир заяви, че е свалил знамето, за да го предпази, но някой го взел от ръката му и не знаел какво е станало след това. Той призна, че е участвал в протеста, но по думите му, по мирен начин. Заради чистото му съдебно минало, адвокатът му поиска по-лека мярка. Решението на съда може да се обжалва в тридневен срок.

 

#българското знаме #Харманли #затвор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници