Първанова: Напрежението в Харманли е изкуствено създадено

Първанова: Напрежението в Харманли е изкуствено създадено
Източник: Dnes.bg
A A+ A++ A

 

Ситуацията е спокойна, нанесени са сериозни материални щети. Застрахователи се очакват днес да направят оценка на щетите. Това каза Петя Първанова, председател на Агенцията за бежанците, в пряко включване от Харманли, предаде бТВ.

Социални работници снощи са посетили лагера. Имало е трима, които са се оплакали от болки в главата, прегледани са в харманлийската болница, след което са върнати в центъра.

Изкуствено се създаде напрежение, подчерта Първанова като поясни, че протестът е започнал едновременно. В същото време тя направи аналогия, че досега има съвпадения на мигрантски протести. Така било „когато Кале се запали - и в Харманли, когато в Германия имаше инцидент и тук имаше. Вчера се запали о-в Лесбос, сега и тук. Очевидно имат връзка помежду си”, каза Първанова.

В центъра в Харманли има на щат един лекар и една сестра, идват и фелдшери от Баня и Пъстрогор, два пъти идва и общопрактикуващ лекар. Днес лекар дерматолог ще дойде по собствено желание, обясни тя. Лекарят и сестрата, които са на щат решават дали лицата имат нужда от незабавно лечение.

В момента децата са около 600, жените – 400-500 в лагера. Майките с децата са в безопасност, твърди Първанова Ще работим петък, събота и неделя. Ще сложим прозорци, за да са на топло вътре, ще доставим и легла, каза тя като уточни, че се работи в ситуация на спешност.

Първанова каза, че мигрантите са разделени - от дясната страна на блоковете са арабско говорящи, от лявата – афганистанци, в Пъстрогор са афганистанци, в Баня са сирийци. В София по същия начин. Според Първанова в момента в центъра има около 2700 души. По думите й над 300 са задържани. 

#Петя Първанова #бежанците #Кале

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници