60 години България в ЮНЕСКО

60 години България в ЮНЕСКО
http://thegreatmiddleeast.com/
A A+ A++ A

Пощенско издание с чипровски килими отбелязва 60 години България в ЮНЕСКО, пише БГНЕС.

На специална церемония генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов валидираха пощенско-филателно издание, посветено на 60 години от членството на България в организацията.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изтъкна, че ЮНЕСКО не просто е най-голямата организация в системата на ООН, но е най-близко до хората. „Опазването на културното наследство, междукултурният диалог, нематериалното наследство и традицията е особено важно днес. Радвам се, че марката е с чипровския килим, който е част от нематериалното културно наследство. В България съществува единственият в Европа център, под егидата на ЮНЕСКО, за опазване на нематериалното наследство. В света има само 7 такива центъра”, отбеляза Бокова.

Тя изрази надежда България да има още паметници в списъка на културното наследство-материално и нематериално. Това е един повод още веднъж да кажем с гордост, че и ние сме дали нещо на света, категорична бе Ирина Бокова.

От своя страна зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов коментира, че събитието е част от поредицата събития, посветени на годишнината и изтъкна, че ЮНЕСКО е сред международните организации, които в най-голяма степен допринасят за утвърждаването на световното културно наследство, диалог между нациите и не на последно място за мира на планетата ни.

До този момент са издадени над 20 пощенски издание, посветени на международни организации. Първото от тях е било издание, на което е била изобразена сградата на ЮНЕСКО в Париж.

На днешното пощенско-филателно издание е изобразен част от българския принос в световното културно наследство-ръчно тъканите чипровски килими, които вече са признати като част от световното културно наследство.

Тиражът на изданието е само 922 броя. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници