Регионите с минерални извори ще получат 3,5 млн. лв.

Регионите с минерални извори ще получат 3,5 млн. лв.
БГНЕС
A A+ A++ A

Вчера дадох разяснения. Това заяви екоминистърът в оставка Ивелина Василева на въпрос дали и тя ще бъде извикана в столичното следствие за турските ваксини, пише БГНЕС.

От друга страна Василева обясни, че на днешното заседание на кабинета са били отпуснати средства на МОСВ в размер на 3,5 млн. лв. за реализиране на програмата за минералните води. „Това е наша инициатива, на която държим изключително много, защото искаме да осигурим възможност на общините да развият потенциала на находищата на минерални води. Тези средства могат да бъдат ползвани по програмата с цел да се модернизира мрежата в населените места или съоръженията за водочерпене, или довеждащата мрежа така, че общините да могат да реализират икономически дейности в населените си места”, разясни министърът на околната среда и водите.

Общините имат срок до 16 декември да изпращат проектни предложения. „Принципът е 50% безвъзмездно финансиране и 50% осигуряване от общините или чрез собствените си бюджети, или чрез кредитни средства. Ако използват кредит, ще бъдат лихвите по кредите. Общините могат да формират и публично-частни партньорства и по този начин да реализират дейности като развитие на сопа туризъм, балнеолечение, дейности, свързани с производство на зеленчуци, спортни дейности”, разясни Ивелина Василева.

Според нея това е огромна възможност за общините, защото България е изключително богата на този ресурс и потенциалът му трябва да бъде използван.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници